Van het bestuur – nr. 1 2014

Een update vanuit het NLJUG bestuur met dit keer onder andere een korte terugblik op J-Fall, een verslag van Masters of Java en alvast een vooruitblik op de NLJUG evenementen in 2014.

Terugblik op J-Fall 2013

Het NLJUG bestuur kijkt met een zeer goed gevoel terug op J-Fall 2013. Na de vele honderden uren van voorbereiding die met een dergelijk event zijn gemoeid is het altijd goed te kunnen constateren dat de dag zelf voorspoedig is verlopen en dat er veel enthousiaste reacties voorbij kwamen op social media en in de evaluatie.

J-Fall houdt niet op na de dag zelf. Via onze website kun je nog even nagenieten van de foto’s die zijn gemaakt, het prachtige videoverslag en mocht je een presentatie hebben gemist dan is er een grote kans dat deze is opgenomen en beschikbaar is via het NLJUG channel op Parleys.com. Ongeveer de helft van alle presentaties is opgenomen en wordt op deze manier beschikbaar gesteld. De slides van vrijwel alle sessies zijn ook te downloaden van de website.

De evaluatie van het evenement voor bezoekers is inmiddels ook afgerond. Zoals we van jullie gewend zijn hebben we een zeer goede respons gekregen op de evaluatie. De resultaten van de evaluatie kun je ook online bekijken. Onder de inzenders zijn een aantal Raspberry Pi’s verloot. Speurend door de evaluatie vallen een aantal zaken op. Veruit de meeste presentatiesessies hebben een dikke voldoende gekregen, met een aantal zeer hoge uitschieters. Dat is natuurlijk in de eerste plaats een groot compliment aan de betreffende sprekers, want zij hebben daarmee in de meeste gevallen prima voldaan aan de verwachtingen van het publiek, maar het is natuurlijk ook een mooie opsteker voor de selectiecommissie die daarmee een goeie job heeft gedaan in het selecteren en samenstellen van het programma. Opmerkingen en suggesties die in de enquête zijn ingevuld nemen we mee bij de organisatie van nieuwe evenementen.

Masters of Java

Op zaterdag 23 november heeft een zeer geslaagde editie van de Masters of Java 2013 plaatsgevonden. Het evenement is dit jaar in samenwerking met Sogeti door de NLJUG georganiseerd. Masters of Java is bij uitstek een ‘funprogging’ event, maar natuurlijk ook een competitie waarbij er aan het eind maar één team kan zeggen dat ze de Master of Java zijn. Het evenement trok een breed scala aan deelnemers: van studenten tot deelnemers van en namens verschillende bedrijven en businesspartners van de NLJUG. “Deze competitie is behalve leuk en leerzaam ook best realistisch naar de dagelijkse praktijk.” Aldus één van de deelnemers. “De combinatie van bestaande code en eigen oplossingen is precies wat ik vaak in mijn werk tegenkom. De uitdagingen waren van een hoog niveau, maar toch ook te behappen voor minder ervaren programmeurs.”

Er was sprake van een sterk deelnemersveld: een groot deel van de top-drie van afgelopen edities was aanwezig. Toch gingen twee debutanten er met de hoofdprijs, een coole quadcopter, vandoor.

Nadat het evenement noodgedwongen enkele jaren van de NLJUG evenementenkalender was verdwenen hebben we afgelopen november de succesvolle terugkeer kunnen inluiden en dat smaakt natuurlijk naar meer. Dus to be continued in 2014!

Java Magazine

Iets minder dan een jaar geleden waren we trots om de terugkeer van Java Magazine aan te kondigen. Het was niet zomaar een halve comeback, maar een serieuze rentree. Ten opzichte van zijn voorganger is er veel gewijzigd: Het blad wordt niet langer in opdracht van NLJUG door een externe uitgever gemaakt, maar wordt nu echt door de NLJUG zelf gemaakt. Het format en de vormgeving zijn anders en er zijn een aantal nieuwe rubrieken en thema’s aan het blad toegevoegd. De reacties van lezers zijn overwegend positief en dat is voor ons een teken dat we op de goede weg zitten. Daarom willen we dit jaar onze ambitie vergroten en in plaats van vier nu zes edities uitbrengen van het magazine. Dat betekent dus meer columns, meer artikelen, meer boekreviews en achtergronden bij interessante nieuwe ontwikkelingen in ons vakgebied. Wil je zelf schrijven, of heb je ideeën voor artikelen in het blad? Schroom dan niet en neem contact op met de redactie of met onze community manager Ramon Wieleman

Evenementen in 2014

Het eerste echte NLJUG evenement van 2014 zal de jaarlijkse bijeenkomst voor businesspartners zijn. Dit event wordt in het eerste kwartaal georganiseerd. Een uitnodiging hiervoor volgt op korte termijn. Ook zullen in het eerste kwartaal van 2014 een aantal inhoudelijke university sessies worden georganiseerd. Hou hiervoor de website van de NLJUG, twitter en je mailbox in de gaten.

Het eerder beschreven succes van J-Fall smaakt natuurlijk naar meer en daarom zijn we momenteel druk aan het werk om te bepalen of het haalbaar is een nieuw evenement in het tweede kwartaal van 2014 neer te zetten. Dit dagvullende evenement zal een uitgebreid programma hebben met als thema het Internet of Things (IoT) waarover je dit nummer van Java Magazine het nodige hebt kunnen lezen. Hoewel het nog enigszins onder voorbehoud is, zijn we enthousiast en positief gestemd en hopen we op korte termijn meer te kunnen onthullen.

Vlak voor de zomer hoopt Java SE 8 dan eindelijk het officiële levenslicht te zien. Net als bij de launch van Java SE 7 willen we samen met Oracle een launch event organiseren. Meer hierover zodra de exacte datum van lancering bekend is.

Later in het jaar staan Masters of Java en natuurlijk nog J-Fall nog op de kalender. Updates hierover volgen uiteraard in komende bestuurscolumns en via de website, twitter en mailings van de NLJUG.

Niet echt een evenement, maar wel ruimte voor activiteiten in de bredere zin van het woord zijn een aantal geplande uitbreidingen aan de website. Op korte termijn zullen we onder andere een Nederlandstalig Java forum beschikbaar stellen waar jullie interactie met elkaar kunnen zoeken over Java-gerelateerde onderwerpen en zullen we ook een blog-aggregatie toevoegen waardoor blogs die worden gepubliceerd door NLJUG leden op een centrale plek beschikbaar komen.

Om haar plannen te verwezenlijken heeft de NLJUG naast een operationele organisatie die de uitvoering voor haar rekening neemt ook vooral de hulp nodig van inhoudelijke Javanen om de content relevant te krijgen voor de doelgroep en natuurlijk om feeling te houden met wat jullie boeit. We zijn daarom op zoek naar enkele enthousiaste vrijwilligers die graag een rol willen spelen bij het verder ontwikkelen van de inhoudelijke Java evenementen. Denk daarbij niet alleen aan de redactie van Java Magazine en de programma commissie van J-Fall, maar ook aan het voorbereiden van opdrachten voor Masters of Java, moderator op het forum, en nog tal van andere activiteiten die door het jaar heen zullen plaatsvinden. Spreekt het je aan om je schouders onder de Nederlandse Java community te zetten? Neem dan contact op met onze community manager Ramon Wieleman (ramon.wieleman@nljug.org).

International Oracle User Group Summit

De NLJUG is voor jou als Java developer maar de Java community stopt niet bij de landsgrens; in de hele wereld zijn er vergelijkbare communities en daarom is het goed en noodzakelijk om met de andere JUG Leaders ervaringen uit te wisselen en van elkaar leren. Dat is de reden waarom Oracle één keer per jaar de International Oracle User Group (IOUC) Summit organiseert op het hoofdkantoor van Oracle in Redwood Shores. Naast de NLJUG zullen daar nog tientallen andere user groups vertegenwoordigt zijn op het gebied van diverse Oracle producten, MySQL en natuurlijk Java. Ook is er een afvaardiging vanuit de JCP. Tijdens deze driedaagse conferentie is er volop gelegenheid om te netwerken met de andere user groups en wordt er bijzonder veel aandacht besteed aan het onderling uitwisselen van ervaringen en best practices. Op technisch vlak zullen de product managers en architecten van Oracle ons bijpraten over de laatste stand van zaken rondom Java SE 8, Java EE 8, Java FX en de ontwikkelingen rondom het thema Internet of Things. Vanuit deze bijeenkomst wordt tevens de aftrap gegeven aan de voorbereiding van onder andere de JavaOne conferentie. Als NLJUG zullen we ook dit jaar weer onze bijdrage doen in de voorbereidingscommissie en de programma selectie van JavaOne.