JCP

Aan de slag met het Java Community Process

De NLJUG en het JCP

Het Java Community Process (JCP) is het mechanisme waarmee technische specificaties (standaarden) for Java technologie worden ontwikkeld. Iedere Java-ontwikkelaar mag meehelpen met het reviewen van en feedback geven op de Java Specification Requests (JSRs), en wordt op deze manier in staat gesteld om invloed uit te oefenen op de verdere ontwikkeling van Java.

De NLJUG is een grote, actieve community, en het was dan ook een logische stap dat wij ons in november 2015 als organisatie aansloten bij het JCP. Vervolgens willen wij jullie graag kennis laten maken met het JCP.
Dit doen wij onder andere door samen met onze business partners verschillende events te organiseren, waarin je kennis kunt maken met een JSR en er direct mee aan de slag kunt. Jouw bevindingen geven we direct door aan de JSR experts en community. Op die manier heb je direct invloed op het proces en zie je wellicht jouw eigen suggesties terug in een latere versie.
Daarnaast kunnen wij onze contacten gebruiken om jouw deelname aan het JCP voor je te vergemakkelijken.

Hopelijk kunnen we jou binnenkort ook verwelkomen. Interesse? Mail dan naar jcp@nljug.org.

JSR 367: Java API for JSON Binding

Wederom in samenwerking met CGI is een nieuwe JSR geadopteerd, JSR 367: JSON-B. Als experiment ging het hier niet om één enkele meeting, maar om een heuse road show, waarbij in augustus en september 2017 op 6 verschillende locaties (kantoren van CGI) een avond gewijd werd aan dit onderwerp.

JSR 375: Java EE Security API

Op donderdag 2 februari 2017 is de tweede JCP meeting gehouden, deze keer in samenwerking met CGI, op hun kantoor in Rotterdam. We hebben de vernieuwde Security API verkend, zoals die voor Java EE 8 (en deels 9) op het programma staat.

Voor deze meeting hebben we ondersteuning gekregen van Rudy De Busscher, lid van de Expert Group van JSR 375, die ons m.b.v. een presentatie van de nodige theoretische achtergrond voorzien heeft om er daarna zelf praktisch mee aan de slag te kunnen gaan. Ook nu weer was het ultieme doel om zo veel mogelijk waardevolle feedback te verzamelen, waarmee we de ontwikkeling van deze specificatie vooruit kunnen helpen.

JSR 379: Java SE 9

Op J-Fall 2016 hebben we een Hands-on-Lab georganiseerd om eens te gaan kijken wat Java 9 ons gaat brengen. Het was de eerste keer dat we zo’n meeting organiseerden zonder business partner èn ook nog eens tijdens een conferentie. En we kunnen niet meteen van een geslaagd experiment spreken: de ruimte was wellicht niet ideaal (een hoek van de centrale hal die als ‘silent disco’ ingericht was), het aantal deelnemers viel wat tegen (mogelijk wilden de meeste bezoekers geen drie sessies ‘opofferen’), en de feedback die we aan de Expert Group hadden kunnen geven was dan ook minimaal.

Jammer, maar dat was natuurlijk geen reden om dan maar meteen helemaal met deze JSR te stoppen. Er namelijk een vervolg, waarbij we samenwerkten aan een online sessie met zowel de Chicago JUG (CJUG) als de Virtual JUG (vJUG)!

Deze is gehouden op 11 augustus 2017.

JSR 371: MVC 1.0

Donderdag 9 juni 2016 was de eerste NLJUG JCP meeting, in samenwerking met Ordina, een feit: met zo’n 20 enthousiaste developers hebben we de MVC 1.0-specificatie onder de loep genomen. Na een korte theoretische introductie, gevolgd door een uitstekend buffet, zijn we zelf aan de slag gegaan.
Aan het eind van de workshop hadden we een live-verbinding met Devoxx UK, voor een Q&A-sessie met Ivar Grimstad, een lid van de Expert Group voor deze JSR. Naast een zeer interessant vraaggesprek gaf hij een korte demo van de allerlaatste stand van zaken wat betreft reference implementation en tooling in Netbeans.
Kortom: het was een geslaagde avond die smaakt naar meer!

Een overzicht van de avond, met een lijst van de bevindingen aangevuld met de feedback van de experts, vind je hier.