Oracle ruikt bloed en eist nog veel meer geld van Google dan de oorspronkelijke 1 miljard, want het inbreukmakende Android domineert nu de ganse samenleving.
Sinds de oorspronkelijke aanklacht van Oracle tegen Google zijn we vijf jaar verder. De zaak behoeft aanvulling want in die jaren is Android uitgegroeid tot dominant platform, terwijl Java meer en meer in de malaise zit, aldus de advocaten van Oracle. "Android heeft zich in de haarvaten van de samenleving genesteld", en dat terwijl het nog steeds inbreuk maakt op Java, stelt het concern. Google heeft daardoor indirect miljarden binnen geharkt aan advertentie-inkomsten. En die miljarden eist Oracle op.
Terug naar Alsup
De historische rechtszaak gaat eindelijk richting finale, nu het Supreme Court het cassatieverzoek van Google heeft afgeschoten. De kwestie gaat nu terug naar de rechtbank om te bepalen of Google moet boeten voor het gebruiken van Java-API headers in Android. Dat die API-structuur onder het auteursrecht valt, staat nu vast, maar mogelijk kan Google zich beroepen op fair use, het geoorloofd gebruiken van flarden beschermd materiaal voor creatieve doeleinden.
Interessant: de zaak wordt wederom behandeld door William Alsup. Hij staat bijzonder kritisch tegenover de claims van Oracle en verwees die in eerste aanleg naar de prullenbak.