Universiteit Utrecht verwacht recordinstroom op informatica-studies

De afgelopen tien jaar is het aantal eerstejaars studenten Informatica verdubbeld. Daarom verwacht de Universiteit Utrecht komen studiejaar een record aan instroom studenten op de Informatica-studies. Jarenlang lag de instroom rond de 150 studenten. Afgelopen studiejaar hadden 300 studenten zich ingeschreven voor de opleiding. Dat meldt de Automatiseringsgids.

Hoewel het aantal studenten op de Informatica-studies groeit, zou de betreffende opleiding de afgelopen jaren toch minder in trek zijn. De opleidingen Informatiekunde en Gametechnologie werden steeds populairder onder studenten. “Er deden zich het afgelopen decennium twee groeispurts voor: een in 2010 toen het studiepad Gametechnologie werd geïntroduceerd en een in 2013 toen het aantal nieuwe eerstejaars studenten Informatiekunde verdubbelde”, zegt Sjaak Brinkkemper van de Universiteit Utrecht. Hoe de cijfers op de andere universiteiten is weet Brinkkemper niet, maar hij neemt aan dat ook daar sprake is van een toename. De oorzaak hiervan zouden het leenstelsel en de grote werkgelegenheid in de ICT-sector zijn.

Ook Hogeschool Utrecht ziet de ICT-studies steeds populairder worden. Op de hogeschool wordt voor komend studiejaar rekening gehouden met een toename van het aantal eerstejaars Informatica-studenten. Een van de docenten kaart aan dat de hogeschool nog moet bedenken waar de studenten gevestigd worden, omdat de school zou kampen met ruimtegebrek.