In de vorige editie van Linux Magazine schreef ik reeds over de diverse evenementen die regelmatig te bezoeken zijn. Zo werd bijvoorbeeld eerder al verslag gedaan van de games-bijeenkomst die NLLGG op 1 juni 2013 organiseerde. Deze keer zijn de evenementen Software Freedom Day en T-DOSE aan de beurt. Daarnaast verklap ik al wat details van toekomstige NLLGG-evenementen.
In dit nummer introduceer ik BuurtLinux, een initiatief dat de NLLGG eind 2013 heeft overgenomen van diens initiatiefnemer. Verder wil ik jullie agenda alvast voor een deel vullen met onze komende bijeenkomsten, waaronder “Open Source voor kinderen”, dat op 22 maart zal plaats vinden.
INTRODUCTIE BUURTLINUX
In 2011 is Ruud Beukema begonnen met het initiatief BuurtLinux. BuurtLinux is een website met interactieve kaart voor (nieuwe) Linux-gebruikers. Het biedt de mogelijkheid om in je eigen woonplaats iemand te vinden, die Linux ondersteunt. Er staan al ruim honderd mensen ingeschreven als Linux-hulpaanbieder. Als (beginnende) Linuxgebruiker loop je soms tegen een probleem aan, waar je zelf geen oplossing voor weet. Op internet zijn er natuurlijk honderden fora’s en wiki’s te vinden, maar dat levert soms meer vragen dan antwoorden op. Dan is het hartstikke handig om iemand te vinden, die met je mee kan kijken en er misschien meer verstand van heeft dan jij. BuurtLinux kan je helpen om zo’n iemand te vinden. Voor jezelf of misschien wel voor je (schoon)moeder. Wanneer je hulp zoekt, ga je naar de website buurtlinux.nl. Daar geef je aan waar je woont en waar je hulp bij nodig hebt. De kaart toont dan de mensen, die deze hulp kunnen bieden en waar ze zich bevinden. Heb je iemand gevonden? Dan is er de mogelijkheid om die persoon te mailen. Inschrijven als hulpaanbieder is eenvoudig via het formulier op de site, waar ook ondernemers zich mogen inschrijven. Deze inschrijving legt geen verplichtingen op. Op het formulier geef je aan waar je ondersteuning voor wilt aanbieden, zoals welke distributies en desktop-omgevingen. Verder vul je in of je een vergoeding wenst voor je hulp. Nadat je het formulier hebt verstuurd, wordt deze verwerkt en kom je op de kaart te staan.
BUURTLINUX GOES NLLGG
Begin vorig jaar zocht Ruud iemand die de site van hem kon overnemen, omdat hij er zelf te weinig tijd voor had. Daarom deed hij een oproep en NLLGG-bestuurslid Hein van Dijk pikte dat bericht op. Uit een aantal kandidaten heeft Ruud uiteindelijk voor de NLLGG gekozen. Zowel Ruud als de NLLGG zijn enthousiast over het idee dat de NLLGG deze site gaat faciliteren. Sinds enkele maanden is de verhuizing een feit. De kaart met de hulpaanbieders zal altijd zijn eigen plek behouden op Buurt- Linux. Vanuit de NLLGG willen we graag dat het een eigen identiteit behoudt en zich ook zo verder ontplooit. Er zal dus ook nooit een verplicht lidmaatschap of andere zaken van de vereniging opgelegd worden. Als toekomstvisie zien we graag dat het platform zich verder uitbreidt, waarbij contributies vanuit allerlei hoeken niet ondenkbaar zijn. Er zijn nu al diverse goede ideeën voor de doorontwikkeling, zoals het uitbreiden van het profiel van de hulpaanbieder en het mogelijk maken van een API. Er zal ook gekeken worden of de inhoud van de site al dan niet samengevoegd kan worden met de inhoud van de NLLGG website. De site van BuurtLinux heeft WordPress als basis, maar het belangrijke gedeelte (het genereren van de kaart) is code van Ruud zelf. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de OpenLayers Javascript, dat een kaart van OpenStreetMap genereert. Ruud heeft zijn code onder de GPL-3 licentie gezet en daar zullen we verder op voortbouwen. De broncode zetten we op in een Githubrepository, zodat anderen er ook gebruik van kunnen maken. Er is zelfs al interesse getoond vanuit het buitenland.
NLLGG BIJEENKOMSTEN
Onze bijeenkomsten zullen dit jaar gehouden worden op 22 maart, 24 mei, 28 juni, 20 september en 22 november. Zet deze dagen alvast in je agenda, want je bent van harte welkom in Utrecht. Omdat we bezoekers en communities de tijd willen geven om met elkaar (bij) te praten, zullen onze deuren voortaan al om tien uur openen.
OPEN SOURCE VOOR KINDEREN
De volgende bijeenkomst (22 maart) heeft het thema “Open Source voor kinderen”. Doel is om een leuke dag voor zowel jongeren als ouders te organiseren, waarbij iedereen in aanraking komt met open source-software én hardware. Op het moment van schrijven is het programma nog druk in ontwikkeling, maar toch zijn er al een aantal sessies bekend. Er worden twee workshops over Scratch door Sjoerd Dirk Meijer gegeven. Scratch is een programmeertaal, waarmee kinderen hun eigen interactieve verhalen en spelletjes kunnen maken. Klaas van Gend geeft een interactieve sessie, genaamd ‘The Butterfly Effect’ en het Fablab uit Dronten brengt een 3D-printer en zelf in elkaar te zetten vibrobotjes mee. Inschrijven voor dit evenement is gewenst. Kijk op onze website voor informatie en het volledige programma. Neem dus je (klein) kinderen, neefjes, nichtjes, buurkinderen mee en laat ze kennis maken met open source!