Nederland wereldwijd pionier met landelijk Internet of Things Lab

Reshift Digital en The Things Network lanceren op 14 april een wereldwijde primeur: heel Nederland wordt één groot Internet of Things Test Lab met landelijke dekking. Ontwikkelaars worden uitgedaagd om op basis van die landelijke beschikbaarheid toepassingen te ontwikkelingen op terreinen als milieu, zorg, veiligheid, en gezondheid, waardoor Nederland voorloper zal kunnen worden in deze ontwikkeling. Reshift en The Things Network lanceren het IoT Lab Nederland op 14 april tijdens de Internet of Things Tech Day 2016 (www.iottechday.nl) in Utrecht.

“Het koppelen van allerlei vormen van apparaten op het internet, van straatlantaarns tot schakelaars thuis, wordt gezien als de tweede grote internet-revolutie”, aldus Paul Molenaar, CEO van Reshift Digital. “Hoewel deze revolutie grotendeels aan het zicht van de consumenten voorbij gaat, geloven wij dat elke Nederlander in de komende jaren in positieve zin geraakt zal worden door deze technologische ontwikkeling.” Molenaar voegt daar aan toe: “En belangrijker op korte termijn is dat IoT technologie voor nagenoeg alle bedrijven een essentiële component gaat worden in hun toekomst. In die zin beoogt dit initiatief een breed effect: een beter leven voor de consument en een betere concurrentiepositie voor het Nederlandse bedrijfsleven”.

Wienke Giezeman, founder van The Things Network, ziet de lancering van het IoT Lab Nederland als alweer een volgende grote stap in korte tijd. "We zijn heel druk bezig geweest met de eerste lancering van de netwerken over heel de wereld de afgelopen zes maanden. En nu gaan we in Nederland van start met IoT Lab Nederland.” Giezeman stipt echter aan: “Ons netwerk heeft alleen nut als er waarde op wordt gecreëerd. En dat is precies wat we nu stimuleren met IoT Lab Nederland. We gaan ontwikkelaars ondersteunen met het bouwen van applicaties en use cases met de technologieën, die ondersteund worden door The Things Network. Na de succesvolle campagne op Kickstarter gaan we nu doorstoten naar minimaal 3.000 gateways in Nederland, zodat we heel Nederland dekkend gaan krijgen in samenwerking met Reshift Digital, de community van The Things Network en onze partners."

The IoT Lab Nederland zorgt ervoor dat heel Nederland voor eind 2016 gedekt wordt met een Internet of Things netwerk op basis van de nieuwste LoRaWAN technologie. Met slecht 3.000 gateways verspreid over heel Nederland is landelijke dekking gegarandeerd, zelfs voor de verste uithoeken van Nederland. Met de realisatie van The IoT Lab Nederland wordt Nederland wereldwijd pionier in de ontwikkeling van het Internet of Things. Dankzij deze landelijke dekking van The IoT Lab Nederland zal Nederland de eerste “Smart Country” ter wereld zijn. Hierdoor zal Nederland veranderen in dé experimenteertuin voor smart devices, zoals slimme fietsen, smart parking, smart healthcare en oneindig veel andere toepassingen.

De LoRaWAN-technologie van The Things Network kenmerkt zich in laag batterijgebruik, groot bereik (5 km) en lage bandbreedte. Goedkope sensoren (minder dan een euro per stuk) kunnen communiceren met dit landelijke netwerk door het doorgeven van allerlei verschillende soorten data, zoals: GPS, temperatuur, vocht en nog veel meer. Denk aan de tal mogelijkheden voor bijvoorbeeld de gezondheids- en ouderenzorg, parkeerproblemen in de stad en beveiliging van jouw persoonlijke eigendommen. Dankzij het landelijke netwerk van IoT Lab Nederland zijn de mogelijkheden opeens eindeloos.

Nederlands initiatief

The Things Network is een Nederlands initiatief en de startup is een Kickstarter campagne gestart om de zenders en bijbehorende ontvangers te verkopen. Binnen een maand had de Kickstart campagne 295.331 euro bij 934 backers binnen gehaald om hun droom te realiseren.