Try { JavaOne2017 } finally { Retrospective } – Reportage JavaOne 2017

JavaOne, de uitverkoren Java conferentie. Volgens ingewijden de beste plek om te bezoeken als je een echte Java fanaat bent en de heetste nieuwtjes wilt weten. Vijf dagen van pure Java goodness in San Francisco, op een steenworp afstand van Silicon Valley. Klinkt als te goed om waar te zijn toch?

Door: Erik Pronk, Robert Scholte, Alexander Chatzizacharis en Ramon Wieleman

 

De Keynotes

Een grote verrassing dit jaar, was dat we drie keynotes hadden in plaats van twee. De openingskeynote (waar Oracle alle announcements doet), de community keynote met een meer grappige toon, en de nieuwe, mysterieuze developer keynote. Aangezien Java developers graag discussiëren, hebben we de mening over de keynotes ook maar zo opgeschreven.


Ramon: "Als JavaOne newbie was ik behoorlijk overrompeld door de grootte van de keynotezalen, de fancy schermen en het aantal stoelen. Maar ik ben benieuwd wat jullie als JavaOne Alumni van de inhoud vonden"
Alexander: “De openingskeynote was als verwacht: beetje product pitching door Intel en veel Java nieuwtjes. Dat was fijn. De developer keynote hebben we het niet over. Verder was de community keynote in lijn met vorig jaar. Vermakelijk, maar nietszeggend.”
Erik: “Persoonlijk vind ik dat een Keynote flitsend moet zijn en inhoudelijk moeten er toch wel wat ohhh en ahhh momenten inzitten. Alledrie de keynotes hadden dit niet in zich en de Developer Keynote was echt erbarmelijk slecht!”
Robert: “Er is dit jaar een aparte developers keynote geïntroduceerd. Inhoudelijk gezien was dat niet nodig geweest. Er waren teveel sprekers, de inhoud was te versnipperd en ik heb helaas relatief weinig innovaties of roadmaps gezien die voor mij nieuw en interessant waren.”
Ramon: "Oké, genoeg verbeterpunten dus voor de keynotes. Wat zouden jullie dan veranderen om dit te verbeteren?"
Alexander: “Meer vuurwerk?! Jokes aside, ik zou graag zien dat de demo's die ze geven on stage minder “code katas” zijn en wat dichterbij de werkelijkheid. Dat maakt het makkelijker voor ons ontwikkelaars om ons te identificeren in het probleem dat zij laten zien, en zo ook de daadwerkelijke kracht van het product te ervaren.
Erik: “Voor mij is de developer keynote in deze vorm volstrekt overbodig. Verder zou meer interactie met het publiek een welkome afwisseling zijn. Wat absoluut moet blijven is de t-shirt toss eigenlijk aan het eind van iedere keynote.”
Ramon: T-shirts gooien is altijd mooi, ja! Ik zou alleen wel eens een mooie sweater, JavaOne broek of een tof stuk hardware willen vangen :)
Robert: “Ik hoop dat de keynotes meer beredeneerd worden vanuit ‘wat wil de developer horen’, in plaats van ‘welke nieuwe dingen wil ik vertellen’. Voor de openings- en developer keynote hoop ik op een rode draad waarbij de sprekers samenwerken voor een inspirerend betoog. De community keynote is een prettige manier om JavaOne mee af te sluiten door een terugblik met een komische noot.”
Ramon: "Overall: welke cijfers zouden jullie geven voor de verschillende keynotes:
Alexander: Opening – 7, Developer – 1 en Community 7
Erik: Opening – 7, Developer – 2 en Community 6
Robert: Opening – 7, Developer – 4 en Community 7

Na deze discussie leggen we natuurlijk ook graag uit wat er in de keynotes nou daadwerkelijk aan bod is gekomen.  

Openingskeynote

De openingskeynote was op maandagmiddag, en was ook te volgen via een livestream. De keynote was opgesplitst in twee grote delen: het Intel-gedeelte en het Java stuk. Toen Intel het podium pakte, viel ons meteen iets op. Het verhaal klonk wel erg bekend. Ze vertelden ons eigenlijk precies hetzelfde als vorig jaar: data wordt steeds groter en belangrijker, AI wordt ook steeds groter en om dat allemaal te faciliteren hebben we de nieuwste Intel processoren nodig. Het is niet raar dat Intel een beetje reclame maakt op dit podium, maar het mocht wat ons betreft wel wat minder dik er bovenop liggen. Ze hebben wat open source projecten laten zien waar ze aan werken, maar die waren naar onze mening niet erg interessant. Voor de geïnteresseerden is hier meer informatie te vinden: Persistent collections of Java, Intel data bench en Vector processing.

528669733.598381.JPG

De keynote in 360 graden

Na Intel kwam het echt interessante gedeelte, namelijk de Java announcements. Het eerste wat aan de orde kwam, was het feit dat Java 9 er eindelijk was. Jigsaw is finally here! Verder werd ook verteld dat JavaEE volledig open source gaat onder de Eclipse Foundation en dat het EE4J gaat heten. Tevens heeft Oracle gezegd dat sinds kort openJDK en oracleJDK identiek zijn, en dat dat ook zo zal blijven. Dit zorgde, zoals verwacht, voor veel gejuich en vreugde in de zaal. Wat voor veel mensen wel een shocker was, is dat Java vanaf nu een strikte zesmaandelijkse release cycle gaat hebben. Wat dan af is, komt in de release en het overige schuift door naar de volgende release. Redelijk kanban dus. Persoonlijk zijn wij hier blij mee, maar we hebben her en daar ook wat sceptische geluiden gehoord. De volgende Java release is dus op 28 maart. Ook liet Oracle zien dat ze cloud-native helemaal willen gaan ondersteunen. Daarvoor hebben ze nieuwe projecten gelanceerd, zoals Wercker en FN project, dat zich meer op serverless moet gaat focussen. Ter afsluiting heeft Mark Reinhold ons wat meer laten zien van Jigsaw en vertelde hij wat er verder in de pipeline staat.

IMG_2479.jpg

Hieronder een opsomming:

Al met al was dit een leuke keynote om bij te wonen. Het bullshit bingo gehalte was laag en ze hebben veel toffe dingen laten zien. Jammer van het Intel stuk, want ook al is het logisch dat er reclame komt tijdens een gesponsorde keynote, dan nog zouden we wel willen zien dat Intel hun verhaal een beetje meer had aangepast sinds vorig jaar.

Developer keynote

Hier gaan wij in niet te lang op in, omdat het simpelweg dramatisch slecht was. Alle aanwezigen scoorden namelijk een volle bullshit bingo kaart. Blockchain, Machine learning, AI, cloud-native, cloud, containers, microservices; je hoorde ze allemaal om de zin. De keynote duurde twee uur en het eerste uur was een gigantisch sales pitch voor de nieuwste Oracle cloud-native producten. Het was verschrikkelijk om aan te horen en uit principe noemen we die producten hier niet. Wat wel vermakelijk was, was het aanschouwen van hoe de keynote zaal langzaam leegliep.

Na de slechtste sales pitch in de geschiedenis, kwam Patrick Debois, de oprichter van DevOps, op het podium. Hij grapte dat hij geen sales pitch had, maar wel 95 slides met inhoud. Gejuich in de zaal! Een dergelijke opening grap was een leuke change of pace, maar toen kwam de grote plot-twist: hij had daadwerkelijk 95 slides en zijn verhaal was ondraaglijk. De zaal begon langzaam leeg te lopen en uiteindelijk werd het ook teveel voor Alex en voor Erik.

Community Keynote

IMG_2618.jpg

De Community Keynote is waar alle JavaOne bezoekers komen om even goed te lachen. Vorig jaar had deze keynote een Star Wars thema en dit jaar had het een Matrix thema. Eerst kwam een gesponsord praatje van IBM waar ze wat nieuwe producten lieten zien, die er best goed uitzagen. IBM gaf aan te geloven dat in de toekomst de cloud ook voor development gaat zijn en niet alleen voor operations. IBM heeft de volgende producten laten zien:

Na het praatje van IBM was het tijd voor Stephen Chin (Community Manager bij Oracle) om het podium over te nemen. Met een Matrix toneelstukje, gespeeld door community- en JUG-leiders, werd het publiek vermaakt, wat best goed lukte.

Expert opinion keynotes Robert Scholte

“Ik denk niet dat we de keynotes mogen negeren. Een aantal sponsoren zijn bereid om flink te investeren in JavaOne, waardoor de prijs voor de JavaOne tickets verlaagd kunnen worden. Daarmee verdienen ze het recht om te spreken tijdens de keynote. Het is dan wel verstandig om een goede indruk achter te laten van je bedrijf of product. Helaas slaagt niet iedereen daar in.”

De sessies

De sessies van een conferentie worden vaak gezien als de doorslaggevende factor om te bepalen of een conferentie goed of slecht is. Vorig jaar waren de sessies erg hit or miss. Sommige waren steengoed en andere waren ondraaglijk. Helaas is dit (logischerwijs) redelijk consistent gebleven. Oracle krijgt honderden voorstellen voor sessies binnen en ze moeten een keuze maken puur op titel en abstract. Het is dan onvermijdelijk dat er slechte sessies tussen zitten. Voor ons sprongen de volgende sessies er in positieve zin bovenuit:

Docker Tips en Tricks

Deze sessie van Ray Tsang (Developer Advocate bij Google) was erg tof om bij te wonen. En wel om twee redenen: Ray is een natuurlijke en charmante spreker en hij gebruikt geen slides. Ray begon zijn verhaal met een anekdote en ging daarna meteen door met de command line. Hij liet zien hoe we een simpele Docker execution file kunnen maken om Apache tomcat te downloaden, installeren en daar een war op te deployen. Daarna gaf hij een paar goede tips zoals:

  • Zorg dat je een user specificeert, anders gaat Docker de root user gebruiken.
  • Zorg dat je de correcte Debian, JVM etc versies gebruikt.
  • De Docker RUN command creëert een nieuwe container in de instance laag. Dat bouwt disk space op, en die containers moeten expliciet verwijderd worden.

Ray liet zien dat hij meer dan genoeg weet over het onderwerp waarover hij praat en bracht dit ook nog eens leuk over. Mocht je ooit de kans krijgen om een sessie van Ray bij te wonen, zou ik dat zeker doen!

The Java startup

Sommige van jullie zullen nu denken: “ik wil helemaal geen startup beginnen, waarom is dit interessant?”. Nou, zo dacht wij ook, totdat wij Martijn Verburg hoorde praten over zijn startup jClarity. We waren in het begin bang dat het een sales pitch zou zijn, maar het was allesbehalve dat. Martijn was erg open en eerlijk over zijn bedrijf. Hij liet ons weten hoeveel winst hij maakt en hoe vaak hij bijna failliet is gegaan. Hij vertelde hoe zwaar werk het is, dat 60-urige werkweken normaal zijn voor hem, en dat dat wel problematisch is voor zijn persoonlijke leven. Het was gewoon fijn om zo'n oprecht verhaal te horen, in een conferentie zo dichtbij Silicon Valley, waar we continu succesverhalen van horen.

JavaEE Postmodernism

Bert Ertman is een ervaren spreker en dat merk je meteen als je hem hoort praten. Hij weet goed de aandacht van het publiek vast te grijpen met zijn eerste slides en die houdt hij ook goed vast tijdens zijn presentatie. Tijdens dit praatje vertelde Bert ons dat JavaEE niet om innovatie gaat, maar om standaardisatie. Het moet een platform zijn die ons een standaard, bewezen set van gereedschap geeft om ons werk goed te doen. Hij vindt zelf dat serverless de toekomst is en dat modulariteit de sleutel is voor een succesvol project. Als laatst gaf hij ons als tip mee, dat we polyglot moeten zijn, en de juiste tool moeten gebruiken voor ons verschillende problemen, be it Java or not.

The Hacker’s Guide to Session Hijacking

Patrycja Wegrzynowicz liet in deze sessie zien hoe eenvoudig het is om web sessies te hijacken en vervolgens deze sessie te misbruiken. Als developers staan we hier soms niet vaak genoeg bij stil en deze sessie is goed om iedereen weer met z’n neus op de feiten te drukken en extra voorzichtig hiermee om te gaan.

Changes to the JDK Release Model

Aurelio Garcia-Ribeyro is Senior Group Product Manager van Oracle en sloot de conferentie af met een sessie over het aangepaste release model van Java. Oracle heeft aangegeven dat ze het tempo van nieuwe releases willen verhogen, zodat developers sneller gebruik kunnen maken van nieuwe features. Het voorstel is om per half jaar een feature release op te leveren. Nieuwe features worden pas toegevoegd als ze volledig geaccepteerd zijn. Mist een bepaalde feature de deadline van een release, dan wordt deze feature toegevoegd aan de volgende versie. Als beeldspraak wordt een vergelijking gemaakt met een limousine versus een trein gemaakt: een limousine wacht totdat iedereen aan boord is, maar een trein vertrekt op vaste tijden en je kunt altijd instappen op de volgende.

Door de hoge snelheid van opleveringen kan men niet op elke versie support blijven leveren. Het idee is dan ook om elke feature release beschikbaar te stellen onder de licentie van zowel OpenJDK als Oracle JDK, maar dat eens in de 3 jaar alleen de Oracle JDK feature release long term support krijgt, beginnend met 18.9, oftewel september 2018.

Uiteraard begon deze Oracle presentatie ook met de safe harbor statement, dus de details kunnen uiteindelijk nog wijzigen. Nog niet iedereen is overtuigd over de keuze van nieuwe version-scheme en de impact die dit zal hebben (denk bijvoorbeeld aan de –source/–target of eigenlijk –release waarde voor de compiler). De toekomst zal het uitwijzen.

NLJUG op JavaOne

Uiteraard was de NLJUG ook aanwezig in San Francisco. Op de eerste zondag gaf NLJUG bestuurslid Roy Wasse een sessie over "Growth hacking your JUG", met een uitleg over de werking van onze community. In onze organisatie-opzet met betaalde lidmaatschappen, aangesloten business partners, zelf georganiseerde events en een eigen Java Magazine, kunnen we toch wel echt stellen dat onze JUG uniek is in de wereld. Achteraf werd veel informatie en ervaringen uitgewisseld met andere JUG's, waarvan de uitkomsten de komende tijd zichtbaar zullen worden.

Na afloop van deze eerste conferentiedag was het tijd voor een spontaan georganiseerd (leve de NLJUG @ JavaOne Whatsapp-groep!) NLJUG welkomstdrankje in de Thirsty Bear-bar. De jetlag werd daar weggespoeld met "organic brewed beers" en de eerste oranje NLJUG shirts ("heb je ook XXL?") werden uitgedeeld.

Op JavaOne komen natuurlijk geïnteresseerden af van over de hele wereld, maar wat toch opvalt zijn het grote aantal Nederlanders: vooral dankzij de knaloranje NLJUG t-shirts. Je zag een mede-NLJUG-lid al van verre aan zien komen. Deze shirts bleven niet alleen opgemerkt bij de Nederlanders, want een groot aantal Java-fanaten wilden dit collectors item ook graag scoren. Vooral bij de Community keynote kwamen de oranje shirts mooi van pas, omdat de security-mensen ze ook begonnen te herkennen: "Orange shirts: that way!". Superhandig!

Met het grote aantal Nederlanders op JavaOne doelen we niet alleen op het aantal bezoekers, maar ook zeker op het aantal sprekers uit ons kleine kikkerlandje. Leuk om te zien dat Nederlanders elkaar supporten en bij elkaars sessie gaan kijken. Helaas waren twee Nederlandse sessies weleens tegelijkertijd gepland, zodat er toch gekozen moest worden. De "Nederlandse" sessies waren goed bezocht en uit de feedback van de bezoekers blijkt dat we toch wel aardig wat kennis in huis hebben om te delen met de wereld. Nu afwachten hoeveel Nederlandse Rockstarts erbij zullen komen dit jaar…

Hoogtepunt van de NLJUG op JavaOne is de inmiddels roemruchte NLJUG Afterparty Borrel op de laatste conferentiedag in de Topsy's Bar. Hier kwamen alle NLJUG'-ers nog voor een laatste keer bij elkaar om het glas te heffen op een geslaagde conferentieweek. Het feest ging door van de late middag tot diep in de nacht met de nodige hapjes en drankjes, waarna iedereen voldaan huiswaarts keerde.

Vanaf deze plek willen wij ook nog onze partners CGI, Luminis, Blue4IT en JDriven bedanken voor de sponsoring van deze activiteiten. Wij hebben er erg van genoten, dank!

JavaOne: toonaangevend in borrels, netwerken en feesten

Na het volgen van sessies de hele dag hoef je je op JavaOne in de avonduren ook niet te vervelen. Van een Oracle BeNeLux party in een Mexicaans restaurant tot de uitreiking van de Duke's Choice Awards op de JCP Party in de Skylounge van het Marriot Hotel en van de rooftop cocktailbar op PartyOne tot het Appreciation Event op de heilige honkbalgrond van het stadion van de San Francisco Giants met de internationale wereldsterren The Chainsmokers en Ellie Goulding: JavaOne has it all!

Wat hierbij vooral opvalt is de benaderbaarheid van alle BJ'ers (Bekende Javanen). Je staat daar met alle personen, die toonaangevend zijn in de internationale Java-wereld een biertje te drinken en een praatje te maken. Alle keynote-sprekers zijn aanwezig en je kunt rustig van gedachten wisselen over de inhoud. Rangen en standen maken echt niks uit. Ben je ambitieus en wil je graag in contact komen met de developer advocates en community leaders, dan is JavaOne echt het bezoeken waard!

De organisatie

Zoals sommigen zullen weten, vindt JavaOne tegelijkertijd plaats met Oracle Open World (OOW). Vorige jaren waren de conferentielocaties redelijk gescheiden. OOW was in het Moscone Center en JavaOne was voornamelijk in het Hilton hotel. Dit jaar was het echter anders. Beide conferenties hadden nu het merendeel van alle sessies en de exhibitieruimtes bij het Moscone Center. Dat klinkt in eerste instantie tof, omdat Moscone wel echt gigantisch groot is, maar in werkelijkheid viel dat tegen. Je voelde je er namelijk een beetje als tweederangsburger als JavaOne-bezoeker. De beursvloer van OOW was minimaal 5 keer groter, de lunches waren beter geregeld en de algemene organisatie leek van een hoger niveau te zijn. Het ergste is dat onze geliefde Duke’s café, een plek waar JavaOne bezoekers bij elkaar konden komen en netwerken, er helemaal niet meer was. We moesten richting de OOW-ruimtes gaan en dat maakte netwerken wel wat lastiger.

De innerlijke mens had het ook zwaar. Daar waar voorheen al vanaf ‘s ochtends vroeg koffie gratis te verkrijgen was, werden dit jaar de koffiecontainers pas halverwege de middag geplaatst. De inhoud van de JavaOne rugzak was leger dan voorgaande jaren. Wat we misten waren spullen als een pen, notitieboek en drinkfles (wat zeker met de temperaturen in California een aangename aanvulling was geweest).

Verder waren er uitdagingen met de WiFi. De WiFi was erg traag en soms werkte het helemaal niet. Dit had effect op sommige sessies, die afhankelijk waren van de cloud.

Last but not least, de JavaOne app. Wij overdrijven niet als wij zeggen, dat elke keer dat wij de app hebben opgestart, deze crashte. Aanmelden voor een sessie via de app werkte de helft van de tijd niet, je kon niet makkelijk naar een bepaald tijdslot scrollen en het was over het algemeen extreem traag.

We vermoeden dat het aantal deelnemers van JavaOne gezakt is, mogelijk door het strengere reisbeleid in Amerika. Dat zal natuurlijk negatieve effecten hebben op de budgetten, maar wellicht is op de verkeerde dingen bezuinigd. Qua organisatie zijn er wat aandachtspunten voor volgend jaar.

Conclusie

Mocht je een gezellige week willen hebben, waar je kan netwerken met andere Java enthousiastelingen en ideeën wilt uitwisselen, dan is JavaOne the place to be. Doordat JavaOne in totaal zes dagen duurt en er veel parallelle sessies zijn, kun je niet van elke sessie dezelfde hoge kwaliteit verwachten. Het is regelmatig een kwestie van geluk of de presentatie inderdaad een onderwerp behandeld, zoals jij een titel interpreteert. Daar zijn veel van de sessies niet goed genoeg voor, en de keynotes zijn te commercieel. De prachtige feesten waar je alle in gesprek kunt gaan met alle toonaangevende personen in de internationale Java-wereld en het gevoel "onderdeel te zijn van iets groters" maken de negatieve punten echter weer behoorlijk goed.