Luminis wint internationale Java innovatie-award

San Francisco – Op maandag 2 oktober 2017 heeft technologiebedrijf Luminis een Duke’s Choice Award gewonnen voor het ontwerp en de ontwikkeling van Onboard, een platform voor de internationale scheepvaart. De Duke’s Choice Awards, de ‘Oscars van de Java-wereld’, werden tijdens de jaarlijkse JavaOne conferentie in San Francisco uitgereikt aan innovatieve toepassingen van de programmeertaal Java. JavaOne is de grootste Javaconferentie ter wereld en wordt georganiseerd door Oracle.

Onboard

Luminis heeft samen met Onboard deze prestigieuze award in ontvangst mogen nemen. Onboard is een Rotterdamse startup die zijn vertrouwen heeft gesteld in Luminis als technologiepartner. Luminis heeft met deze innovatieve Java-toepassing één van de negen uitgereikte awards mee naar huis mogen nemen.

Wat een geweldig avontuur is het geweest. Wij zijn iets meer dan een jaar geleden met Onboard begonnen met het doel om hét IoT-platform te ontwikkelen voor de maritieme industrie. We hebben nooit durven dromen dat wij vandaag deze grote eer zouden ontvangen. Zonder onze technologiepartner Luminis was dit niet mogelijk geweest.”, aldus Floris Wilming, mede-oprichter van Onboard.

Erkenning van innovatie

De Duke’s Choice Awards zijn gericht op het herkennen en erkennen van innovatieve Java-oplossingen. “De award viert innovatie met behulp van Javatechnologie. De voornaamste criteria voor deze prestigieuze award zijn innovatie en resultaat. Deze prijs maakt het mogelijk voor kleine softwarebedrijven en individuele software engineers om te wedijveren met de grote softwarebedrijven in de wereld.”, aldus Oracle. De Duke’s Choice Awards werden in 2003 opgericht door Sun Microsystems. Oracle bleef de traditie voortzetten toen zij Sun in 2009 overnamen. Ook in 2013 wist Bert Ertman namens Luminis een Duke’s Choice Award in de wacht te slepen voor zijn bijdrage aan de Nederlandse Java User Group (NLJUG).

Real-time platform voor schepen

Het Onboard-platform verzamelt real-time sensordata van internationale schepen om inzicht te geven in hoe deze presteren. Met behulp van real-time inzichten kan het onderhoud van schepen worden voorspeld. Hierdoor kan de efficiëntie worden verbeterd en het energieverbruik verlaagd. Het platform van Onboard stelt schepen in staat om eenvoudig nieuwe sensoren toe te voegen en software-updates op afstand uit te voeren terwijl het schip in gebruik is. Met behulp van geavanceerde synchronisatiemechanismen blijft het real-time dataplatform operationeel, zelfs als er een beperkte of geen internetverbinding is. Voor de ontwikkeling van deze Industrial Internet of Things-toepassing heeft Luminis haar Cloud-, dataplatform en diverse open source componenten toegepast.