Rijkswaterstaat zet drones in tijdens Concert at Sea

Drones zijn al lang niet alleen maar om mee te spelen. In Amerika zijn ze al bezig met het mogelijk maken van bezorgen van goederen met drones en ook in ons kleine kikkerlandje worden ze sinds kort ingezet om het verkeer te begeleiden. Dit gebeurde voor het eerste keer tijdens het festival Concert at Sea op de Brouwersdam in Zeeland.

Tijdens drukke evenementen is het verkeer negen van de tien keer één grote chaos. Dat wilde Rijkswaterstaat deze keer bij Concert at Sea voorkomen. Door middel van drie teams met ieder één drone was het voor de hulpdiensten mogelijk om de situatie ter plaatse op te nemen en door te seinen naar de verschillende verkeerscentra. Hierdoor konden zij dan weer eventuele problemen aan pakken.

Uit ervaring van voorgaande jaren was al duidelijk dat Concert at Sea altijd gepaard gaat met enorme files. Daarnaast beschikt Rijkswaterstaat niet over camera's op de aan- en afvoerwegen. Hierdoor is het lastiger om te monitoren hoe het gaat met de verkeersstromen. Door het gebruik van de drones kon dit wel.

Het begeleiden met drones was erg succesvol volgens Fred van der Zeeuw. Hij is verantwoordelijk voor de innovaties bij Rijkswaterstaat en verklaarde tegenover het Technisch Weekblad. 'In stedelijke agglomeraties zijn vaak netwerken van camera’s geïnstalleerd om het verkeer te kunnen opvolgen, maar in buitengebieden ontbreekt die infrastructuur vaak,' legt van der Zeeuw uit. 'Bij drukke evenementen wordt het echter mogelijk om ook daar met drones tijdelijk een goed livebeeld van de verkeerssituaties te krijgen.'