Oracle vertraagt Java 8 tot 2014

Verschillende lekken in de Java-code hebben ervoor gezord dat Oracle zich genoodzaakt ziet om de volgende versie van Java uit te stellen tot 2014. Vanwege de ontdekking van nieuwe kwetsbaarheden moest het bedrijf ontwikkelaars tijdelijk inzetten om mee te helpen met het dichten van de lekken

Het wegwerken van de problemen in Java komt dus met een keerzijde, omdat Oracle zich niet kon richten op de volgende versie, Java 8. In eerste instantie stond Java 8 gepland voor een uitgave in september, maar Mark Rheinhold van de Java-divisie van Oracle geeft aan dat dat onhaalbaar is geworden. "Het behoud van de veiligheid gaat altijd boven nieuwe ontwikkelingen, daarom hebben we Java 8-ontwikkelaars moeten overhevelen," zegt Rheinhold in een blogbericht.

Een oplossing om een uitgave in september te kunnen halen was het verwijderen van nieuwe functies, maar daar wil Oracle het niet op laten aankomen. Het verwijderen van bepaalde functies zou het pakket als geheel veel minder interessant maken, waardoor Oracle vreesde dat ontwikkelaars zich niet zouden conformeren aan Java 8.

Een andere optie was om de testfase van Java 8 in te korten waardoor ontwikkelaars minder lang de tijd zouden krijgen om feedback te geven, maar dat acht Rheinhold nog onaantrekkelijker omdat er dan ongetwijfeld aan kwaliteit wordt ingeleverd, een fout die Oracle in het verleden gemaakt heeft.
Aangenomen dat de ontwikkeling van Java 8 nu volgens plan verloopt, zal de testfase in september worden ingezet, de uiteindelijke introductie vindt plaats in maart 2014. Java 9 volgt in 2016.