Oracle stopt ontwikkeling Sun-virtualisatie

Oracle heeft beslist te stoppen met de ontwikkeling van zijn Virtual Desktop Infrastructure (VDI), Sun Ray-software en –hardware en de Oracle Virtual Desktop Client-productlijn. Sommige Oraclepartners die dit weekend het nieuws kregen zijn niet zo blij met deze verandering.

In een document dat het ondersteuningsbeleid voor de virtualisatiesoftware uit de doeken doet (link vereist Oracle-supportaccount), zegt Oracle: “in een poging om de toekomstige desktopvirtualisatieportfolio in overeenstemming te brengen met de kernstrategie van Oracle, hebben we de ontwikkeling van nieutwe features stopgezet voor Oracle Virtual Desktop Infrastructure Software, Oracle Virtual Desktop Client (OVDC) Software, Oracle Sun Ray Software (SRS) en Oracle Sun Ray Client hardware (waaronder Sun Ray Operating Software).

Deze producten stellen gebruikers in staat om desktopbesturingssystemen van op een server te beheren en ontplooien op zo goed als eende werlk toestel. Ze werden door Oracle opgescharreld bij de overname van Sun in 2009.

In hetzelfde document zegt Oracle ‘in de toekomst zullen Oracles dektopportfolio-investeringen toegespitst worden op voortdurende  ontwikkeling en nieuwe verbeteringen aan zowel Oracle Secure Global Desktop en Oracle VM VirtualBox-software.” Secure Global Desktop is een ander servergebaseerd VDI-programma en VirtualBox is een populair desktopvirtualisatieprogramma.

Oraclepartners vinden deze beslissing maar niks. Volgens een misnoegde partner had Oracle dit beter kunnen aanpakken. “De dood van nog maar eens een product aankondigen via een moeilijk te vinden support-document… Ik zou een eerlijker en opener aanpak beter appreciëren.”

Daarbovenop heeft de partner ook nog eens zijn onvrede uitgedrukt met hoe Oracle deze virtualisatielijn heeft behandeld sinds de overname van Sun. “Ondankds dat Oracle de eigenaar is van Oracle VDI, Sun Ray en Oracle VM, heeft het bedrijf nagelaten deze drie te integreren. Tot op vandaag kan je Oracle VM dus niet gebruiken als hypervisor. Je kan Hyper-V of VMWare gebruiken, maar Oracle VM niet. Hoe belachelijk is dat?”

Hij voegt daar nog aan toe dat “het idee achter Oracle VDI en Sun Ray geweldig is: je hebt een toestel op je bureau zonder alle mechanische onderdelen en de gemiddelde tijd tot het stuk gaat is 22 jaar. Alles wat je nodig hebt zijn genoeg servers met genoeg CPU’s, ram, genoeg schijven voor input-outputoperaties en genoeg opslag. Al je desktops leven deaar, centraal in de serverzaal.”

Een andere Oracle-partner zegt: “Dit is erg teleurstellend en verontrustend voor de IT in de gezondheidszorg en de banken die zwaar geïnvesteerd hebben in Sun Ray-desktops voor veiligheid en mobiliteit.”

Op dit ogenblik gaat Oracle de bestaande software en hardware blijven ondersteunen en licenties vernieuwen.

“We willen nieuwe en bestaande klanten ervan verzekeren fat de technische ondersteuning van deze producten ononderbroken blijft. Klanten kunnen ook bestaande ondersteuningscontracten blijven vernieuwen of nieuwe licenties kopen. Een juiste planning voor een ultieme besteldatum voor Sun Ray zal binnenkort aangekondigd worden.

Dit blijft een klap voor systeemintegrators van Oraclesystemen, value-added resellers en veel andere bedrijven die deze VDI-stack gebruiken.