Jelly Bean is de grootste Androidversie

Android Jelly Bean (4.1 en 4.2) heeft eindelijk het drie jaar oude Gingerbread (2.3) van de troon gestoten als meest populaire Androidversie.

Een jaar na lancering is Android Jelly Bean (4.1 en 4.2) uitgegroeid tot de meest populaire Androidversie. Het wordt op de hielen gevolgd door het verouderde Gingerbread (2.3).

Dat blijkt uit de distributiecijfers van Android, die Google maandelijks voor het publiek beschikbaar maakt. Jelly Bean is sinds vorige maand met net geen 5 procent gestegen en draait nu op 37,9 procent van alle Androidtoestellen.

De stijging is vooral ten koste van het drie jaar oude Gingerbread (2.3) dat haar eerste plaats moet afstaan en net onder Jelly Bean strandt met een marktaandeel van 34,1 procent. Gingerbread is lange tijd koploper geweest en draaide eind vorig jaar zelfs nog op meer dan de helft van alle Androidtelefoons.

Ice Cream Sandwich (4.0) – de voorganger van Jelly Bean – vervolledigt de top drie. Het verloor tijdens de afgelopen maand 2,3 procent marktaandeel en zakt van 25,6 naar 23,3 procent.

Toch verloopt de adoptie van nieuwe Androidversies nog steeds opmerkelijk trager dan bijvoorbeeld het geval is bij Apple iOS. Meer dan 90 procent van alle iOS-gebruikerswerkt met het meest recente iOS 6, dat in september vorig jaar werd gelanceerd. Google werkt daarom aan oplossingen om de fragmentatie tegen te gaan, zonder aan innovatie te moeten inboeten.Tijdens de afgelopen maanden heeft enkel Jelly Bean groei gekend, terwijl al de andere Androidversies aan marktaandeel moesten inleveren. Dat is een goede zaak, omdat het Androidplatform op die manier langzaamaan minder gefragmenteerd wordt.