Larry Ellison niet langer CEO van Oracle

Larry Ellison, de flamboyante directeur van Oracle, geeft zijn taak over aan twee co-CEO’s: Mark Hurd en Safra Catz. Ellison wordt CTO (Chief Technology Officer) en voorzitter van de raad van bestuur. De huidige voorzitter, Jeff Henley, wordt vice-voorzitter.

In de praktijk waren het al Catz en Hurd die Oracle al een tijdje leidden. Catz was verantwoordelijk voor productie, financiën en het juridisch departement en blijft dat ook. Hurd is de baas over verkoop, service en “verticals” (de strategie waarbij een bedrijf de controle houdt over materialen, fabricage en distributie).

Teleurgesteld
In een verklaring zegt Ellison dat ze als trio al jaren goed samenwerken en dat het voor hem cruciaal was om dit team samen te houden. Heel wat financiële experts en analisten zijn het daar echter niet mee eens: de laatste kwartalen heeft Oracle al verschillende malen zijn financiële doelstellingen gemist. Ook het afgelopen kwartaal kan weer als een misser gecatalogeerd worden. Daarmee heeft Oracle al vijf van de zeven laatste kwartalen teleurgesteld.

Oracle rapporteerde een winst in dit kwartaal van 2,2 miljard dollar of 48 dollarcent per aandeel. Wall Street hoopte op 64 dollarcent per aandeel. Ook de omzet, hoewel gestegen, bleef achter op de verwachtingen: 8,6 miljard dollar in plaats van 8,77 miljard.

Veel waarnemers zien in de cijfers een bewijs dat Oracle het moeilijk heeft om het cloud-model te omarmen. Desondanks blijft het bedrijf de nadruk leggen om de vorderingen die het maakt in de cloud en met Fusion, een nieuwe, open architectuur. De grote vraag is of analisten Oracle nog krediet zullen geven tot bedrijven beginnen te upgraden naar Database 12c. Het huidige kwartaal kan nog aanzien worden als een transitieperiode. Ellison zei ook dat Oracle’s Database-as-a-Service gelanceerd zal worden op Openworld.

Nog enkele opmerkelijke zaken uit het eerste kwartaal:

– De omzet uit software en cloud steeg met zes procent tot 6,6 miljard dollar.

– De omzet uit SaaS en PaaS (Software as a Service en Platform as a Service) steeg met 32 procent tot 337 miljoen dollar. Infrastructure as a Service (IaaS) steeg met 26 procent tot 138 miljoen dollar.

– Hardwaresystemen moesten 8 procent prijsgeven tot 1,2 miljard dollar.

– Volgens Catz is de totale cloud-omzet bij Oracle goed voor een omzet van 475 miljoen in het laatste kwartaal, dat is plus dertig procent.

– Hurd legde vooral de nadruk op Fusion en veel minder op Workday, volgens hem is de cloud-omzet “drie keer zo groot”.