Java-probleem huisartsen is opgelost

De onveilige situatie waarbij huisartsen hun Java-versie niet konden bijwerken, omdat ze dan niet meer bij hun patiëntendossiers konden komen, is opgelost. De leverancier heeft maandag een ‘versnelde update van het systeem doorgevoerd’.

Maandag kwam het bericht naar buiten dat huisartsen gedwongen werden met een onveilige Java-versie te werken, omdat de recentste Java-versie niet compatibel was met het loginsysteem van Promedico, software die wordt gebruikt om patiëntdossiers bij te houden. De verouderde versie bevatte 42 beveiligingsproblemen, waarvan er 39 op afstand te misbruiken waren. Enkele waren geclassificeerd als 'kritiek' en Oracle adviseerde gebruikers om zo snel mogelijk te updaten.

Na de berichtgeving heeft Promedico versneld een software-update uitgerold, laat het bedrijf in een schriftelijke verklaring weten. Daardoor kunnen gebruikers nu updaten naar de nieuwste Java-versie, zonder dat er loginproblemen optreden. "De betreffende update van het Huisartsen Informatie Systeem stond al gepland, maar hebben wij nu versneld doorgevoerd", aldus het bedrijf. Oorspronkelijk stond de software-update gepland voor aanstaande donderdag.

Het was al sinds halverwege april bekend dat de Java-versie onveilig was: toen werd een update uitgerold die de beveiligingsproblemen oploste. Promedico zegt te willen voorkomen dat een dergelijke onveilige situatie zich opnieuw voordoet. "Wij realiseren ons terdege dat dergelijke verbeteringen die effecten kunnen hebben op de belangen van patiënten sneller en directer moeten worden geïmplementeerd", zo luidt de verklaring.

Honderden huisartsen waren getroffen door het probleem. Volgens Promedico zijn er geen aanwijzingen dat de onveilige Java-versie er daadwerkelijk toe heeft geleid dat bijvoorbeeld patiëntendossiers op straat zijn komen te liggen. Desondanks wordt de huisartsen aangeraden om de Java-update in kwestie zo snel mogelijk te installeren.

Bron: http://www.tweakers.net