Het opvallendste nieuws volgens Sandor Nieuwenhuijs

Privé en werk vermengen zich ook steeds meer in de vakantie, concludeert Sandor Nieuwenhuijs, technisch directeur bij Oracle Nederland uit verschillende nieuwsberichten deze week.

De afgelopen week vielen mij twee losse berichten op die direct met elkaar te maken hebben. Volgens een onderzoek van de reissite Zoover nemen vakantiegangers massaal hun iPad of laptop mee naar hun vakantiebestemming. Daarbij verwachten de meesten dat een hotel of camping overal wifi-toegang biedt. In aansluiting op dit bericht las ik het nieuws dat Nederlandse werknemers vaker dan collega's in omringende landen toegang hebben tot virtuele apps en desktops waarvan meer dan de helft gebruikt wordt voor mobiel werken.

De beide berichten onderstrepen een al veel langer zichtbare trend : niet alleen maakt het niet uit waar je werkt maar  ook niet wanneer je werkt. Je bent weliswaar altijd bereikbaar maar bepaalt zelf wanneer je beschikbaar bent. Dat heeft meer consequenties dan je op het eerste oog zou denken. Zo lopen werk en privé steeds meer door elkaar heen. Je hoort steeds vaker dat collega’s het een prettig idee vinden om tijdens de vakantie in ieder geval hun mail bij te houden. Zij doen dat vaak op een vast moment, zodat het de vakantie verder zo weinig mogelijk beïnvloedt. Dit geeft niet alleen rust op vakantie zelf, maar ook als je weer terug bent en niet door honderden mails hoeft te ploeteren.

Werkplek

Een andere consequentie is een ingrijpende verandering van het concept ‘werkplek’. De industriële revolutie heeft ervoor gezorgd dat de meeste mensen nog steeds ’s ochtends naar een gebouw rijden om daar te werken. In veel gevallen zal dat overigens niet veranderen. Denk aan een ziekenhuis. Maar er zijn ook miljoenen mensen die net zo gemakkelijk, of misschien wel makkelijker, thuis of onderweg hun werk kunnen doen. Voor hen is kantoor eerder een ontmoetingsplek dan een plek om individueel aan de slag te gaan.

Ondanks de veelgebruikte termen als “flexplekken” en “het nieuwe werken” zijn er in mijn beleving nog niet zo gek veel organisaties die daar serieus werk van maken. Overig lijkt de IT-sector daarin wel weer voorop te lopen. Dat is ook niet vreemd: practice what you preach.

Strand

Deze ontwikkeling heeft nog een ander, organisatorisch aspect. Op het moment dat werk en privé in elkaar overlopen, moeten we ook niet vreemd opkijken als een collega op een mooie zomerdag om drie uur de laptop dichtklapt en naar het strand gaat of een terrasje pakt. Ook dat is nog wennen voor veel mensen.

Ik kwam op de valreep nog een derde bericht tegen in deze rij die de cirkel rond maakt: werknemers kunnen binnenkort makkelijker laptops, tablets en smartphones krijgen van hun werkgever. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) versoepelt de fiscale regels die hiervoor gelden… Dus die hobbel is al genomen.