Developers selecteren vacature vooral op projecten

Softwareontwikkelaars blijken vooral getriggerd om te solliciteren door de projecteigenschappen die in een vacaturetekst staan.

De uitdaging om interessant werk te doen staat bovenaan het lijst van ontwikkelaars die uitkijken naar een nieuwe baan. Flexibiliteit in de nieuwe baan staat op nummer twee, blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Huxley

Voor 40 procent zijn uitdagende klussen topprioriteit. Bij 21 procent staat de mogelijkheid om zelf werkzaamheden in te delen, op nummer 1 van het wensenlijstje voor een nieuwe baan. Het salaris en een grote mate van zelfstandigheid blijken voor minder zoekende ontwikkelaars een rol te spelen. Elk van de criteria stond bij 12 procent van de ondervraagden op nummer 1. De resterende 15 procent van de deelnemers koos voor de optie 'anders', wat er volgens Huxley op neerkomt dat zij niet een van de aspecten maar meer een goede combinatie van projecteigenschappen, flexibiliteit, salaris en autonomie verkiezen. Ook noemen zij de werksfeer en een platte organisatie als belangrijke elementen.

Flexibiliteit nader bekeken

Huxley IT heeft nader onderzocht welke aspecten van flexibiliteit voor developers belangrijk zijn. Voor 43 procent is flexibiliteit in werktijden het belangrijkste aspect. Ook de mogelijkheid om zelf de werklocatie te bepalen scoort hoog, namelijk 22 procent. Andere belangrijke aspecten zijn: parttime werken (16 procent), vrijheid in vakantieplanning (9 procent), onkostenvergoeding (3 procent) of een combinatie hiervan (7 procent).

De recruiter raadt bedrijven die op zoek zijn naar talentvolle ontwikkelaars daarom aan in de vacaturetekst aandacht te besteden aan een omschrijving van de projecten waar sollicitanten voor worden gezocht.