Ik kijk uit naar de herfst. Niet omdat ik nou zo gek ben op herfststormen, regenachtig weer en blaadjes op de rails, maar omdat de herfst voor mij onlosmakelijk verbonden is met J-Fall: hét event voor de Nederlandse Java-community. Al jaren mogen we in november zo’n 1.200 bezoekers verwelkomen, die zich een dag lang onderdompelen in alles wat met Java te maken heeft.
Nieuwe locatie
Vorig jaar was J-Fall eerder uitverkocht dan ooit en hebben we behoorlijk wat leden moeten teleurstellen. We zijn in de afgelopen jaren in het Hart van Holland in Nijkerk dan ook wel een beetje uit ons jasje gegroeid. Dit jaar verhuizen we daarom naar een nieuwe locatie: CineMec, een grote bioscoop in Ede, direct aan de A12, met ruimte voor zo’n 1.500 bezoekers.
CineMec in Ede.
Wat zei je, bioscoop?! Ja! Dat betekent dus fantastische zalen met heerlijke stoelen, enorme schermen en haarscherpe HD-projectoren. In de grootste zaal, waar de opening en de keynotes zullen plaatsvinden, zijn meer dan 1.000 zitplaatsen en hebben we de mogelijkheid om het beeld en geluid ook naar andere zalen over te brengen, zodat iedereen verzekerd is van een goede plek tijdens de centrale sessies. De kleinere zalen liegen er ook niet om en bieden rond de 150 zitplaatsen en (hoe kan het ook anders) grote bioscoopschermen. Kijk jij inmiddels ook al uit naar de herfst?
De grote keynote-zaal.
Call for Papers
Op 18 juni is de Call for Papers voor J-Fall open gegaan, waarin we je vragen om één of meerdere voorstellen in te dienen voor een sessie, die je op J-Fall zou willen presenteren. We werken met een CfP om op een zo eerlijk mogelijke manier een programma samen te kunnen stellen, dat een actuele afspiegeling van de interesses van de Nederlandse Java-community is. Het merendeel van de content voor J-Fall komt op deze manier binnen.
De Call for Papers is al goed op stoom. Op 1 augustus waren er al bijna 40 papers binnen van een keur aan nationale en internationale sprekers. Uit ervaring weten we dat de meeste voorstellen pas tegen sluitingsdatum binnenkomen. Op het moment dat deze editie van Java magazine op de mat valt, is de programmacommissie hard aan het werk om uit al die voorstellen een zo goed mogelijk programma samen te stellen.
Op 4 september krijgen alle deelnemers van de CfP bericht of hun voorstel geaccepteerd is. Kort daarna maken we het programma bekend, daarna zal de registratie voor J-Fall open gaan van 9 september t/m 23 oktober en op 5 november hopen we je te verwelkomen in Ede.
Een van de andere zalen. Foto van Luminis DevCon eerder dit jaar.
Het programma
Even terug naar de programmacommissie. Dit is een groep van 8 ervaren Javanen uit de NLJUG-community, die op uitnodiging plaatsnemen in de commissie en als taak hebben om in het programma een goed evenwicht te vinden in de interesses van de bezoekers van J-Fall. Om wat houvast te hebben, biedt de Call for Papers ruimte aan voorstellen in acht tracks: Core, Cloud, Enterprise, Alternative JVM Languages, Methodology, Mobile & Embedded, New & Cool en Tools. Onder meer op basis van statistieken van voorgaande jaren bepalen we een verdeelsleutel voor het aantal presentaties uit elke categorie. En het hoeft niet altijd alleen over Java te gaan. Ook aanpalende onderwerpen zijn welkom, bijvoorbeeld in de Methodology track.
In de periode dat de CfP open staat, beoordelen de leden van de programmacommissie onafhankelijk van elkaar alle inzendingen met een score van 0 tot 5. Hierbij tellen zaken als inhoud en mate van actualiteit mee, maar ook de ‘speaker credentials’ van de spreker(s). Hierbij houden we het ‘local for local’ karakter van J-Fall nadrukkelijk in ons achterhoofd. Hierdoor krijgen ook minder ervaren sprekers met een goed voorstel de ruimte om het podium te betreden.
Wanneer de CfP gesloten is en alle voorstellen individueel beoordeeld zijn, komen we met zijn allen bij elkaar om het programma definitief samen te stellen. Daarbij moeten we helaas ook vaak een groot aantal sprekers teleurstellen, eenvoudigweg omdat het aantal ingediende voorstellen doorgaans een veelvoud is van het aantal slots dat we in een dag kwijt kunnen. Overkomt je dat, weet dan dat je in goed gezelschap bent en probeer het dan volgende keer weer of maak gebruik van één van de andere manieren om je verhaal te delen met de Nederlandse Java-community. Dit kan bijvoorbeeld door er een artikel over te schrijven voor Java Magazine of door een University-sessie te organiseren.
Enlighten us, but make it quick…
Naast de gebruikelijke presentaties van 50 minuten en hands-on labs van 120 minuten introduceren we dit jaar een nieuw format: Ignite-sessies. Dit zijn korte sessies van 5 minuten met 20 slides, die elke 15 seconden automatisch wisselen. Dat levert vaak erg levendige sessies op en kan bovendien een leuke eerste ervaring met spreken op een conferentie zijn. Meer informatie over de Ignite-sessies volgt binnenkort op www.nljug.org.
Tot slot
Ook dit jaar gaan we er weer alles aan doen om een zo goed mogelijke J-Fall neer te zetten. Heb je nog feedback, ideeën of lijkt het je leuk om mee te helpen? Laat het ons weten via info@nljug.org of tweet naar @nljug. Zie je in Ede!