Van het bestuur – nr. 3 2014

Een update vanuit het NLJUG bestuur met dit keer een vooruitblik op J-Fall 2014 met aandacht voor de Call for Papers, een terugblik op de IoT Developers Day 2014 en een kort verslag van de EOUC Summit in Bulgarije, waar we als NLJUG bij aanwezig waren in de persoon van Bert Breeman.

J-Fall 2014
Bij het verschijnen van deze editie van Java Magazine zijn we inmiddels de zes maanden grens naar J-Fall gepasseerd en dat betekent dat we achter de schermen inmiddels de eerste voorbereidingen hebben opgestart. Inmiddels is de Call for Papers geopend en kan iedereen zijn of haar presentatievoorstellen inschieten op http://www.nljugcfp.nl/. De binnengekomen papers zullen worden beoordeeld door een programmacommissie, die bestaat uit een negental Javanen, die veel ervaring hebben met het samenstellen van conferentieprogramma’s. Deze ervaring heeft de commissie niet alleen voor NLJUG conferenties, maar ze zijn ook betrokken bij de selectie van andere internationale conferenties, waaronder bijvoorbeeld GOTO, Devoxx en JavaOne.

 

J-Fall 2014 kent net als afgelopen jaren de volgende tracks:

 

  • Cloud – Java in the cloud, PaaS, NoSQL, Big Data en aanverwante onderwerpen;
  • Languages on the JVM – onderwerpen die te maken hebben met alternatieve programmeertalen die draaien op de Java Virtual Machine;
  • Core – onderwerpen met betrekking tot Java SE en/of aanverwante frameworks, libraries, of API’s;
  • Enterprise – onderwerpen die te maken hebben met Java EE, of enterprise schaaltoepassingen van Java, waaronder web development, architectuur, integratie, en/of SOA/BPM;
  • Methodology – onderwerpen die te maken hebben met het software ontwikkelproces;
  • Tools – onderwerpen op het gebied van tools die een rol spelen bij het vervaardigen van Java gebaseerde applicaties of die tot doel hebben onderdelen van het software ontwikkelproces te automatiseren of te optimaliseren;
  • Mobile & Embedded – onderwerpen over Internet of Things, Java op mobiele apparaten, embedded devices, of real-time gebruik;
  • New & Cool – onderwerpen die nieuwe, hippe toepassingen van Java illustreren, waaronder nieuwe technologie, of opmerkelijke toepassingen van Java.

Het overgrote deel (70-80%) van de beschikbare sessiesloten op J-Fall is beschikbaar voor inzendingen uit de Call for Papers. Deze sessiesloten zullen worden verdeeld onder de leukste, beste, meest interessante en meest waardevolle ingezonden voorstellen. Het kenmerk en de charme van de NLJUG conferenties is en blijft dat er nadrukkelijk ruimte is voor lokale sprekers, die aan hun vakbroeders kunnen presenteren.

In het programma van J-Fall is ruimte voor technische sessies (keynotes, presentaties, shoot-outs, case-studies, etc), hands-on labs en unconference (of open space) sessies. Voor deze drie soorten sessies kunnen voorstellen worden ingeschoten via de Call for Papers applicatie. Het indienen van sessievoorstellen kan uitsluitend via de Call for Papers applicatie. In de tweede week van september hopen we het definitieve programma te kunnen presenteren en niet lang daarna zal ook de registratie voor de conferentie zelf open gaan.

Businesspartners die geïnteresseerd zijn in deelname aan J-Fall 2014 kunnen daarvoor contact opnemen met Richelle Bussenius (richelle.bussenius@nljug.org). Richelle kan u als businesspartner informeren over de uitgebreide sponsormogelijkheden die de NLJUG u kan bieden.

Developers Day: Internet of Things   
Op woensdag 28 mei vond in de Mediaplaza in Utrecht de Internet of Things Developers Day plaats. Vanuit de NLJUG waren we aan dit evenement verbonden en het resultaat was een goedbezocht evenement met een interessant programma. Op dit event werd iedereen bijgepraat over wat het Internet of Things nou precies is, hoe het ons zal raken en hoe we er nu al zelf mee aan de slag kunnen. Mede op basis van deze eerste ervaring met het nieuwe concept ‘Developers Day’ zijn we als NLJUG positief om als de onderwerpen en thema’s van toekomstige events ook interessant zijn voor onze doelgroep, wij onze medewerking vaker aan dit soort evenementen zullen verlenen.

Gezocht: content redactie voor de website
Voor de NLJUG website zijn we op zoek naar één of twee content redacteuren die willen helpen om voor alle NLJUG leden relevante content te verzamelen van het web en deze indien nodig wat te vertalen, in te korten of van commentaar te voorzien. Op deze manier willen we de leden meer bij de site betrekken en is er voor jou als redacteur een mooie manier om jezelf in de spotlight te zetten. Heb je interesse? Meld je dan aan bij onze community manager Ramon Wieleman (ramon.wieleman@nljug.org).

Verslag van de EOUC Summit in Bulgarije
Ook dit jaar heeft de NLJUG – in de persoon van Bert Breeman – deelgenomen aan de, door Oracle georganiseerde, internationale User Group bijeenkomst, dit keer gehouden in Sofia, Bulgarije. Vanuit heel EMEA zijn vertegenwoordigers van User Groups naar Sofia gekomen. Tijdens deze tweedaagse conferentie zijn de voornaamste doelen om netwerken, kennis en ervaring uit te wisselen. Oracle zorgt voor de faciliteiten, de deelnemers bepalen vooral de inhoud. Hoofdthema van de bijeenkomst was ‘Future of User Groups’.

Er zijn best wel verschillen tussen de Oracle User Groups (die meer de bedrijven en gebruikers vertegenwoordigen) en de Java User Groups (die veel meer focus hebben op de inhoud). Daarom zijn er naast de gezamenlijke sessies, die ook waardevol zijn, ook specifieke Java sessies waarin we worden bijgepraat over de laatste stand van zaken. Als JUG-leaders hebben we gesproken over JavaOne en hoe het event beter gepositioneerd kan worden (binnen het Oracle Open World ‘geweld’), is er een update gegeven door de Java evangelisten van Oracle over Java EE 8 (welke features prioriteit gaan krijgen n.a.v. de Java EE 8 Community Survey), zie http://bit.ly/QvfNXf en hebben we alvast vooruit gekeken naar Java SE 9. Natuurlijk is er ook veel gesproken over community gerelateerde zaken, bijvoorbeeld over hoe initiatieven als Devoxx4Kids (kinderen kennis laten maken met programmeren) verder uitgerold zouden moeten worden. Tenslotte heeft Bert Breeman ook nog aan zijn kennis van de Bulgaarse keuken en de Bulgaarse volksdans kunnen werken. Al met al een zeer geslaagde bijeenkomst.