Angst – column Joop

… is een menselijke eigenschap. De (overige) dieren zijn op hun hoede, maar echte angst … daar kom je in de natuur niet ver mee. Angst verkleint de wereld tot een smalle donkere tunnel waarvan we niet willen geloven dat er licht aan het uiteinde kan zijn.

Dankzij de vermaledijde eigenschap die we de 'verbeelding' noemen (ja, die heeft heel wat nadelen), nemen we onze angst mee waar we ook gaan, over afstand en tijdspanne. Nogmaals, een (ander) dier zit na een geslaagde vlucht uit te hijgen of bibbert de spierspanning van zich af. Zo niet de mens: die zit te trillen en te zeuren over "wat er niet allemaal gebeurd is, had kunnen gebeuren en nog zal gebeuren". Dat kan jaren doorgaan. Mijn grootmoeder, zij rust in vrede, zei altijd: "Een Mensch lijdt het meest door het lijden dat hij vreest". Tja.

 • In 1956 was Rusland ook al ‘actief’, toen met Hongarije. De radio vermeldde doodleuk dat de Russische
  raketten in 20 minuten de Westerse doelen zouden treffen, terwijl onze bondgenoten in dezelfde tijd zoiets|
  terug zouden ‘doen’, zodat er binnen een half uur een radioactieve 'deken' over ons heen zou worden 'gelegd'. Ik was 9 jaar en doodsbang: "We zouden dood zijn voordat we het volgende nieuwsbulletin konden horen!".
   
 • Mijn ene tante (die rare) overtuigde mijn moeder dat je kanker kreeg (in die tijd aangeduid met ‘K’) van het
  wit van de sinaasappelen. Naïef als mijn moeder was, werd fruit nog jarenlang minutieus met een pincet gepeld.
   
 • Na mijn diensttijd kocht ik een motorfiets, een Honda 350. Kort daarop verongelukten twee van mijn neven
  met hun motor. Ik reed niet meer te hard, ging ‘rechtop door alle bochten’ en … verkocht hem toen maar.
   
 • Ik werd programmeur: een beroep van zekerheden en …. zonder angsten? Nou, …… NEE!
   
 • Een van onze klanten had problemen met een 4GL applicatie op een systeem van ons. Met een flinke ploeg collega's trokken we naar de andere kant van het land om in de overuren de vinger aan de pols te leggen. Het programma 'trok' moeiteloos 12 terminals op een kleine Intel box, maar de grote dubbele Motorola was zo langzaam als ‘poep op een plat dak bij nachtvorst’. De klant was een vriendelijke, maar forse reus. We waren allemaal geïntimideerd. De Motorola produceerde waanzinnig veel systemcalls. Dat had een vingerwijzing moeten zijn: het zat in de Motorola versie van de 4GL. Maar niemand dorst een bek open te doen uit angst de klant of de ook aanwezige 4GL-leverancier te schofferen. We dropen hopeloos af. Maanden later kregen we gelijk, maar toen waren we de klant al kwijt.
   
 • De Hoax: op 31 December 1999 was het alarmfase rood: de milleniumbug kwam eraan. Ja, kinderen, veertien jaar terug ging het gerucht dat alle software die het jaartal in 2 cijfers noteerde in de 'fout' zou kunnen gaan. Maar … welke software was dat dan? Ik zat bij een grote klant die toch ruim voorzien was van eigen techneuten. Die bevuilden hun ondergoed zowat en renden de hele dag door het gebouw.. En wij ook! Sommige collega's durfden de dagen ervoor al niet meer met de lift, mijn maat hamsterde marsrepen uit de automaat (zou die het ook begeven?) en zelfs draagbare radio's moesten uit. Kortom, grote paniek! Maar op Nieuwjaarsdag ging alles nog steeds zijn gangetje, alle apparaten deden het nog even beroerd als voorheen. We gingen dus maar weer aan het werk.
   
 • Zeer onlangs: een kennis hoorde dat ik, ondanks mijn pensionering, nog steeds in JAVA programmeerde.‘Hel en verdoemenis’ zouden mijn deel worden, maar toen ik doorvroeg wat er dan met mijn favoriete taal aan de hand was, werd het gesprek steeds vager en onprettiger. Laat een opgewonden leek nooit merken hoe dom hij/zij eigenlijk is. Resultaat: toch maar de nieuwe brouwsels van Oracle gedownload en geïnstalleerd.
   
 • XP WEG ERMEE! Mooie slogan. Nou, laat ik het kort houden: zolang mijn oude Windowsbak het blijft doen draai ik lekker door met XP! Ik hou niet van Windows7 en ik heb al een Mac in huis ter vervanging. En ook al is mijn systeem een beetje oud, traag en extra traag door de antivirus scanner, ik heb geen reden om bang te zijn. Er staat immers een driemaandelijkse image back-up klaar voor noodgevallen!
   
 • Internet Explorer! Ja, we zijn na dit historisch overzicht weer actueel. I.E., wat was dat ook alweer? Oh ja, ik weet het weer. Dat is dat geweldige product waarvoor nu zelfs de politie en de Verenigde Naties me waarschuwen. "Joop, gebruik het niet! Eén verkeerde klik en dan ….." Ja, wat gebeurt er dan? Nou, ik gebruik al tijden Firefox en Safari. Ik heb namelijk wel wat anders te doen dan te leven in ANGST!

;JOOP!