Atlanta DevNexus 2020

Het wordt wel de grootste Java conferentie genoemd van Amerika, DevNexus in Atlanta (Georgia, VS)! Veel ervaren sprekers, alle grote partijen aanwezig, en een gezellige groep collega’s (Blue4IT) om de stad mee te verkennen. En zelf mocht ik als spreker ook bijdragen met mijn talk over IDEs. Alle elementen waren dus aanwezig voor een gave trip!

– Dag 1: Workshops

Er zijn nog zoveel features die we nog te weinig kennen. Jeanny Boyarsky (bekend van de OCA 11 boeken) ging met haar talk ‘Java Idioms’ in op de meest voorkomende herhalende condities. Van simpele maar effectieve methoden repeat(), tot aan de manieren om een collectie aan te maken met Set.of() en List.of(). Daarnaast ging ze dieper in op (advanced) streams. Had je ooit wel eens gebruik gemaakt van iterate() of generate()? Nee? Genoeg te leren dus!

 

– Dag 2: Conference

Op het podium vonden we veel sprekers die bij Pivotal (VMWare) werken. Eén van de topics die zij behandelden was Spring Security. De main takeaways::

  1. Gebruik geen csrf.disable() in je Spring Boot configuratie.
  2. Schakel geen headers uit, anders kunnen hackers met behulp van (verborgen) iframes je HTTP methoden aanroepen (met jouw autorisaties), ook wel ‘Clickjacking’ genoemd.
  3. Wees zuinig op je sessie data, pas op met gedeelde computers (Session Fixation).

Ook vanuit Snyk (Brian Vermeer) werd er gehamerd op security. Wist je bijvoorbeeld dat er een plugin in je IDE (IntelliJ IDEA en Eclipse) is die je hele dependency tree kan scannen op security vulnerabilities? Het is belangrijk om je code secure te blijven houden developers!

 

– Dag 3: Conference

Wat ons opviel vanuit een volle zaal, was de talk over Quantum Computing. In plaats van de welbekende skippy bal van Roy van Rijn bij JFall, gebruikte Jessica Pointer dit keer een donut bij de uitleg van een qubit. De donut kan meerdere “states” hebben. Een normale computer houdt alleen rekening mee met twee posities (voorkant en achterkant). Een Quatum Computer ziet daarnaast ook een super positie (denk dan aan een draaiende donut), dit noemen we dus een qubit. Door deze andere manier van “denken” zijn berekeningen sneller gemaakt, dit belooft veel voor de toekomst!

 

Een ander onderwerp als we kijken naar de toekomst is die van het gebruik van IDEs. Waar nu IntelliJ IDEA vrijwel de markt domineert voor de JVM Developer**, lijkt het erop dat Eclipse een andere koers gaat varen. Zij proberen de markt te veroveren met diverse cloud oplossingen. Zo draait met Eclipse Che geheel in de cloud via een browser, en bouw je met Eclipse Codewind je gehele code tegen een Kubernetes container die identiek is aan je productie omgeving.

 

– De after party (en verder)

Een leuke afterparty kon daarnaast niet ontbreken in ‘Downtown’ Atlanta. In een café (vol met Arcade kasten) hadden we de eer om met een drankje alle gaven spellen uit het verleden te spelen. En om natuurlijk al die mooie ervaringen te delen met je collega’s en mede-sprekers. Mooi toch?! En hier stopt de lol nog geen eens. Want in het weekend dat volgde, gingen we naar een NBA basketbal wedstrijd (die vanuit achterstand, in de laatste 5 minuten door de Atlanta Hawks werd gewonnen) en naar het grootste aquarium van de wereld. Al met al een onvergetelijke ervaring. Tot volgend jaar!