JavaOne viert 20 jarig bestaan Java

Eind oktober was JavaOne: de grootste Java-conferentie ter wereld. Oracle organiseert JavaOne jaarlijks in San Francisco. Een hele grote happening: ongeveer 6.000 deelnemers, 450 sessies en meer dan 100 ICT bedrijven. Oracle organiseert JavaOne samen met de Oracle Open World conference, met nog eens 60.000 deelnemers. Dit jaar vierde de conferentie het 20-jarig bestaan van Java. En dat moet gevierd worden! Op de allerlaatste avond van de conferentie is jaarlijks een NLJUG-borrel. Hier deelden we vele mooie herinneringen van deze conferentieweek. In dit artikel lees je een terugblik.

Voor een aantal van de bezoekers begon de conferentie al op zaterdag met JavaOne4Kids: een dag waarop 450 kinderen de hele dag allerlei workshops konden volgen: Minecraft Modding, Lego Mindstorms, experimenteren met Raspberry Pi’s en Arduino’s, en nog veel meer. Een flinke groep Nederlanders was speciaal hiervoor al een dag eerder afgereisd naar San Francisco om een workshop met Leap Motion en Scratch te geven aan 50 kinderen.

https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11224012_617936488348783_8212226196796584834_n.jpg?oh=72b05d81caca4c99d57b8b3118e804fb&oe=56AEFE86

 

De grootste conferentie op Java gebied beschrijven is lastig, je moet het echt meegemaakt hebben. Voor de meeste Javanen is JavaOne in ieder geval een paradijs:

  • Dagen volgeboekt met topics over aantrekkelijke innovaties.
  • Elke avond in een Java community café zitten
  • Belangrijke pioniers op Java gebied vertellen hun verhaal.
  • Enorme zalen vol Java engineers.
  • De hele dag kunnen kiezen uit 10 of meer goede sessies tegelijk.
  • Vele Oracle engineers die over de toekomst van het Java platform vertellen.
  • De beste sprekers in ons vakgebied aanhoren.
  • Internationale Javanen ontmoeten.
  • En, of je nu werkt bij Yahoo, Google of in Nederland: de hele community geniet! 

Wereldwijd werken inmiddels 9 miljoen ontwikkelaars met Java. Het is dan ook erg leuk om in discussie te gaan met diegenen die onze technologie bouwen, de mensen achter het Java platform. JavaOne geeft jou de ideale kans om de rockstars uit ons vakgebied te ontmoeten. De conferentie heeft speciale ruimtes waar dit wordt gefaciliteerd. In het ‘Geek Café’ kun je in discussie gaan met engineers. In de ‘Hackergarten’ kun je zelfs samen met hen aan hun projecten werken. Je kunt met ze loungen in het ‘Duke’s café’, waar de hele conferentie gratis koffie en bier wordt geschonken. De conferentie heeft een enorme ‘exhibition hall’ waar bekende bedrijven als RedHat, Gradle en Oracle staan met hun engineers. 

https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/v/t1.0-9/12109239_617937008348731_2072720057014807562_n.jpg?oh=0708b5dc587c344d7519633e799365d1&oe=56BD5A16

CSgHVAUUcAAgJ28.jpg 

 

Je voelt er de enorme kracht van het Java platform. Zo ook tijdens de keynote, met duizenden Javanen tegelijk. In de opening keynote presenteerde Oracle vele innovaties op het Java platform. Oracle’s Chief Java Architect, Mark Reinhold introduceerde het toekomstige modularity systeem in Java (project Jigsaw). Dit dependency mechanisme, vergelijkbaar met die van Maven, zal ondersteund worden door het platform in Java 9. De OpenJDK community belooft een ‘feature complete’ release hiervan in december 2015. Jar files kunnen dan worden uitgerust met module-info file, hierin staan dan dependencies met andere jar files vastgelegd. Een leuke humoristische quote van Reinhold: “Deze nieuwe ontwikkelingen zijn niet bedoeld als Jet-pack maar meer als een veilige autogordel”. Hij benadrukte dat solide productiviteit de kern van Java is: 


"Readability, simplicity, universality, and compatibility: The keys to Java's strong history and bright future.” 

 

– Java Architect Mark Reinhold

 

 

CSM5_p-WcAAt8cd.jpg Java: het nr. 1 development platform voor de cloud

De sfeer op de conferentie is er een van heel veel vertrouwen in de technologie en de toekomst van Java. Na 20 jaar blijft Java nog steeds jong, aldus de makers. In dezelfde keynote werd ook verklapt dat Java sterk verbetert onder de motorkap. Brain Goetz, Java Language Architect bij Oracle, vertelde over 2 projecten van de OpenJDK community, project Panama en project Walhalla. Project Panama zorgt voor verbetering van de huidige JNI implementatie, dus voor vele programmeermogelijkheden tussen de JVM en externe (niet-Java) APIs. Project Walhalla maakt nieuwe language features mogelijk. En, zie hier de kracht van Open Source: zo zijn er nog veel meer OpenJDK projecten. De Java community heeft veel bereikt in de afgelopen jaren en dit geeft de conferentie veel communitygevoel. Aan het eind van de keynote sprak Scott McNealy, een van de oprichters van Sun Microsystems, de hele community toe via een heel grappige video boodschap. Goed om hem weer eens te zien.  

De organisatie maakt het ook voor de community een hele gezellige conferentie. JavaOne is heel professioneel opgezet en daarnaast zijn er ook vele vrijwilligers die meehelpen. De straat naast het Hilton hotel is afgezet om te dienen als een enorme loungeplek (Dukes café). De hele conferentie lang kun je daar van koffie genieten (en vanaf 14:00 van een biertje) en relaxen met vakgenoten. De sfeer is erg open, iedereen heeft belangstelling in elkaars vakgebied. Echter, de beste plek om het community gevoel te ervaren is de exhibition hall. Een enorme ruimte waarin duizenden ICT’ers elkaar ontmoeten, enerzijds om kennis te maken met vele bedrijven en anderzijds om deel te nemen aan leuke community activiteiten. Je ziet er geen mensen in pak: het publiek bestaat vooral uit engineers, allen met heel veel enthousiasme voor Java en alles daaromheen.  

Natuurlijk vormen de sessies de kern van de conferentie. Twee Open Source frameworks die dit jaar veel sessies vulden zijn Gradle en Docker (elk met meer dan 10 sessies). Gradle is hot omdat dit geldt als het nieuwe building platform: zo prefereren alle Spring projecten het boven Maven. Verder, Docker is hot omdat je hiermee makkelijk virtual machines kunt opstarten, erg handig voor bij het ontwikkelwerk. Deze talks werden vooral ook gegeven door de makers zelf. Zowel Gradle als Docker worden elk ontwikkeld door een eigen startup (respectievelijk Gradle Inc en Docker Inc). De startups hebben beiden hun hoofdkantoor in San Francisco. Deze startups ontwikkelen hun braintrust en verdienen miljoenen door exclusieve consultancy over hun veelgevraagde technologie. Hele gewilde sessies, want het mooie van Open Source, iedere engineer kan zelf gratis beginnen bij voldoende voorkennis.

Docker.jpg

Docker: meer dan 10 sessies over dit Cloud platform

 

De openheid heeft Java altijd veel kracht gegeven. Met Open Source kan immers iedereen meedoen. Een belangrijke organisatie die hiervoor zorgt, www.jcp.org, was volop aanwezig met vele interactieve sessies. De JCP (het Java Community Process) vormt het mechanisme van de community voor het ontwikkelen van standaarden en specificaties voor Java. De JCP levert de Java-wereld een open participatie proces om Java technologie te ontwikkelen (met name specificaties, referentie-implementaties en testsuites). De JCP members moedigden iedereen aan om mee te doen: van het reviewen van draft specificaties, het supporten van een Expert Groep, tot het meedoen aan een JSR (Java Specification Request). De JCP gaf als extra aanmoediging een groot netwerkfeest voor geïnteresseerden op de 46e verdieping van het Hilton hotel.

Veel talks gingen over Microservices, van exploratie naar hoe je er mee om kan gaan, zoals cloud oplossingen, hoe je het kan testen, toe kan passen binnen IoT, opschaling van microserves, logging en metrics en het beveiligen ervan. Nu hebben we microservices, maar hoe beveiligen we die?

Keycloak is een opvallende open source oplossing, die tijdens de conferentie indruk maakte. Het is een Single Sign On en Identity Management oplossing voor browser applicaties en RESTful web services. Zeker het bekijken waard.

Netflix had een geweldig verhaal over hoe zij agile omgaan met hun software-ontwikkeling. Ze worden vaak gezien als de ultieme DevOps cultuur, maar zelf zien ze dit anders en gebruiken ze de term DevOps intern nooit. Het verhaal dat Dianne Marsh vertelde ging vooral over vrijheid en verantwoordelijkheid en wat deze twee woorden betekenen bij Netflix. Ze vertelde dat als je de vrijheid wil krijgen om business uitdagingen op jouw manier op te lossen je ook bereid moet zijn de verantwoordelijkheid ervoor te dragen.

 

You Build It, You Run It!

 

Jullie hebben het gebouwd dus jullie draaien het. Een pakkende uitspraak van Dianne Marsh was: “Wij kunnen deze manier van werken toepassen, omdat we in de entertainment business zitten. Er gaan geen mensen dood als er even geen service is en niemand verliest zijn kapitaal. Denk dus goed na welke aanpak goed is voor jouw bedrijf!”

Goed vakmanschap is uiteindelijk waar het om gaat en gelukkig waren er vele goede talks over Craftsmanship. Met beroemde sprekers uit ons vakgebied en soms met veel humor. Martijn Verburg, alias de Diabolical Developer, verscheen in een van zijn talks in kimono-outfit en vertelde software development wijsheden gebaseerd op korte, Oosterse Zen verhalen. Verhalen met monniken als hoofdpersonen en een van de wijze lessen uit het Oosten zullen we hier herhalen:


The path to the answer is as important as the answer’
- Martijn Verburg - The Diabolical Developer

 

Het pad naar het antwoord is minstens even belangrijk als het antwoord. In het verhaal kon de 1e monnik een complexe vraag in 1 fractie beantwoorden. De 2e monnik doet eerst het hele proces uitvoeren en komt hierna met een bijna goed antwoord. Welk antwoord heeft de meeste waarde? Antwoord 2, want dit antwoord is gebaseerd op diepe ervaring. Hedendaagse development is volgens Verburg een teambezigheid, elke ontwikkelaar moet de vele stappen op weg naar de oplossing kunnen uitleggen. De oplossing alleen geven is onvoldoende, development gaat niet om snelle antwoorden, het gaat om het realiseren van volledige oplossingen. Leuke, handige wijsheid! Zo komen we weer terug bij het begin: we kunnen je het directe antwoord geven over hoe gaaf JavaOne wel niet is, echter eigenlijk moet je het zelf ervaren om het te weten!

JavaOne had dit jaar een rockend concert met Elton John en Beck. Allebei wisten ze een spetterende show neer te zetten, alhoewel de meningen over Elton John verdeeld waren. Je moet ervan houden, zullen we maar zeggen 😉

 

 

 

https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/11254113_617936705015428_8850610346044660162_n.jpg?oh=63615dfe44d6c2e965bb76e3532753d9&oe=56C24563Een ander luchtig onderdeel van JavaOne waren de Ignite sessies op dinsdagavond. Dit zijn korte presentaties van 5 minuten over uiteenlopende (niet per se technische) onderwerpen van 20 slides waarbij elke 15 seconden de slides automatisch verspringen. Dit levert vaak humoristische presentaties op, dit keer aangewakkerd door de goedgevulde bar bij de ingang van de zaal 😉

Bij de Ignite sessies kon je luisteren naar verhalen over Skynet, Minecraft, klimmen, en over de NLJUG die ons eigen Java magazine uitgeeft.

 

 

https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/10557216_617936825015416_2592129492793106658_n.jpg?oh=2fd24f55c26f3687626e62f264655d90&oe=56F691FB

JavaOne blijft interessant tot het laatste moment van de conferentie. Op de laatste avond houdt de NLJUG jaarlijks een borrel voor de Nederlandse bezoekers van JavaOne. Een leuke kennismaking met de mensen achter de NLJUG, in een café met natuurlijk veel Java inspiratie. Zo neemt iedere aanwezige vele mooie conferentie-herinneringen mee terug naar Nederland. En ook in Nederland kunnen we JavaOne herbeleven: de conferentie (met 450 sessies) is voor een groot deel online beschikbaar. Wil je zelf ook sessies van JavaOne ervaren? De sessies werden dit jaar voor het eerst live gestreamd naar het internet, dus op Youtube kan je veel JavaOne sessies bekijken. De talks over de progressie van de JVM, staan zelfs met slides op de Open JDK community site. Veel kijkplezier alvast, hopelijk zal je net zoveel genieten van JavaOne als wij!