Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

ApeldoornJUG @ Luminis: QUIC en HTTP/3: evolutie of revolutie

10 June 2020 @ 12:00 pm - 1:00 pm

Wat we doen

Met de introductie van HTTP/2 werden een paar jaar geleden al flinke veranderingen doorgevoerd in het (daarvoor al jaren ongewijzigde) HTTP protocol. Met name het multiplexen van HTTP requests over één TCP-verbinding, het versturen van data in frames in plaats van in clear text en het (net niet verplichte) gebruik van TLS. QUIC en HTTP/3 gaan nog een stapje verder, maar deze keer liggen de belangrijkste wijzigingen vooral in de laag eronder. Waar HTTP/2 getransporteerd wordt over TCP gaat HTTP/3 gebruik maken van QUIC, een nieuw transport protocol dat gebaseerd is op UDP, het “onbetrouwbare” broertje van TCP.

UDP mist allerlei mechanismes die TCP ingebakken heeft om een betrouwbare verbinding te onderhouden, dingen die in QUIC dunnetjes overgedaan moeten worden, of, zo kun je het ook bekijken, waarbij QUIC de kans krijgt om te leren van de ervaringen die met TCP zijn opgedaan. En daar komt nog bij dat QUIC TLS 1.3 ingebakken krijgt en dus standaard bijna alle verkeer versleuteld is. Hoe je het ook bekijkt, het is reuze interessante materie die mogelijk de manier waarop het internet gebruikt wordt, radicaal gaat veranderen.

In deze lunchsessie wordt ingegaan op hoe het hoe en waarom van het QUIC protocol: hoe het opgebouwd is, hoe het zonder gebruik te maken van TCP toch een betrouwbare verbinding kan onderhouden, wat de voordelen zijn t.o.v. TCP en hoe HTTP/3 hiervan gebruik kan maken.

Spreker: Peter Doornbosch, Software Architect bij Luminis
Deelname: Deelname is gratis en online via Microsoft Teams.

Schrijf je hier in!

Details

Date:
10 June 2020
Time:
12:00 pm - 1:00 pm
Event Category:

Organizer

Luminis
View Organizer Website