Vraag naar Java-developers neemt snel toe

Developers die in Java kunnen programmeren, worden snel gewilder. De vraag naar ontwikkelaars die in C coderen, neemt juist sterk af. Dat blijkt uit een onderzoek van de banensite CWJobs.co.uk.

De Britse vacaturebank rekent elk kwartaal uit hoe vaak een bepaalde it-vaardigheid op zijn site wordt genoemd. Uit vrijgegeven cijfers over de periode van Q1 2012 tot en met Q2 2013 blijkt dat Java de snelste opmars maakt. Waar de programmeertaal in het eerste kwartaal 9372 keer werd vermeld op de vacaturesite, is dat aantal in het afgelopen kwartaal opgelopen naar 10373 keer. Dat is een stijging van ruim 10 procent.

Ook Agile en C# stijgen

Ook aan andere IT-vaardigheden is een stijgende behoefte. Zo blijkt over dezelfde periode het aantal vermeldingen van de term ‘agile’ van 6243 naar 6843 te zijn opgelopen. Ook de vaardigheden HTML, JavaScript, ASP, .NET en C# blijken elk kwartaal vaker genoemd te worden. C# is de snelste stijger na Java.

De groei is deels te verklaren door een groter aantal it-vacatures op CWJobs, maar er zijn ook it-vaardigheden waarvan de populariteit tanende is. Kijkende naar de cijfers van CWJobs is C de grootste ‘verliezer’, met een daling van 15.794 vermeldingen in het eerste kwartaal van 2012 naar 13.197 in het afgelopen kwartaal. Dat is een krimp van ruim 15 procent. Ook SQL wordt steeds minder vermeld in vacatures. Toch is het met bijna twintigduizend vermeldingen nog altijd de meest gevraagde it-vaardigheid.

Niet verrassend is dat softwarebedrijven en adviesbureaus het vaakst it-vaardigheden vermelden in hun vacatures. Zij waren het afgelopen kwartaal op CWJobs verantwoordelijk voor 48.217 it-vacatures. Op grote afstand volgen de financiële dienstverleners, die 15.993 it-vacatures hebben geplaatst.

Bron: Webwereld