Tesla laat Model S met software-update gedeeltelijk zelf rijden

Tesla heeft aangekondigd dat het een software-update uitbrengt voor zijn Model S waarmee een functie wordt toegevoegd om de auto zichzelf te laten besturen. Zelfstandig rijden zal echter worden beperkt tot snelwegen.

Dat meldt TechCrunch op basis van uitspraken van ceo Elon Musk. Hij sprak zich uit over softwareversie 7.0 voor de Model S, waar momenteel nog aan wordt gewerkt. Een van de belangrijkste features uit deze update is de mogelijkheid om de auto zichzelf te laten besturen. Volgens Musk kan met de self steering-functie worden gereden zonder dat de bestuurder de auto zelf hoeft te bedienen, maar veel details ontbreken nog.

Tesla hoopt over ongeveer drie maanden softwareversie 7.0 uit te kunnen brengen. In de komende tijd zal de zelfrijdfunctionaliteit nog worden getest. Hiervoor rijdt Tesla met zijn Model S heen en weer op een testroute tussen San Francisco en Seattle. Volgens Musk is zijn team bijna zo ver dat de route afgelegd kan worden zonder interventie van een menselijke bestuurder. Zelfstandig rijden zal alleen werken op snelwegen. Dat heeft te maken met te sterk wisselende omstandigheden op andere soorten wegen, wat de ontwikkeling van features voor zelfstandig rijden ingewikkelder maken.

Het is onduidelijk of de functionaliteit enkel zal zijn ingeschakeld in gebieden waar zelfrijdende auto's wettelijk zijn toegestaan. Op dit moment is het in Nederland bijvoorbeeld nog niet toegestaan om een auto zichzelf te laten besturen, al heeft de overheid wel proeven aangekondigd.

Musk maakte tevens bekend dat er in versie 7.0 een nieuwe interface wordt gebouwd voor het dashboardscherm. De nieuwe interface moet meer toekomstbestendig zijn, aldus Musk.

Op de IoT Developers Day zal de Tesla ook te bewonderen zijn en kun je er zelfs zelf een rondje in rijden!