Red Hat ontfermt zich over OpenJDK 6

Red Hat heeft het stokje van Oracle overgenomen bij het ondersteunen van OpenJDK 6, de opensource-implementatie van Java 6. Het softwarebedrijf hoopt zo zijn klanten te kunnen blijven bedienen met beveiligingsupdates nu Oracle geen updates voor Java 6 zal uitbrengen.

Volgens Red Hat zal het besluit om de OpenJDK 6-community te gaan aansturen zorg dragen voor verlenging van de ondersteuning van het softwareplatform. Hierdoor krijgen softwaredevelopers die Java 6 gebruiken nog steeds updates aangeboden nadat Oracle de publieke updatecyclus voor Java 6 na het uitbrengen van Update 43 officieel zal staken. Oracle zal alleen nog voor Java 7 beveiligingsupdates uitbrengen of uitsluitend tegen betaling Java 6-gebruikers nog twee jaar ondersteunen.

De stap van Red Hat om de leiding te nemen in de doorontwikkeling en ondersteuning van OpenJDK 6 komt niet onverwacht. Veel zakelijke klanten van het bedrijf gebruiken software die afhankelijk is van OpenJDK 6, zoals JBoss, terwijl het bedrijf voor ontwikkelaars het opensource Java-ontwikkelplatform IcedTea biedt.

Het zou voor Red Hat relatief eenvoudig zijn om toekomstige updates voor Java 7 door middel van backports ook door te voeren in de code van OpenJDK 6. Hoe lang Red Hat nog OpenJDK 6 actief zal gaan ondersteunen, is nog niet bekend.