Oracle eist 9,3 miljard van Google voor Java-schade

Oracle heeft een schadevergoeding van 9,3 miljard dollar geclaimd van Google voor het schenden van patentrechten op Java-API’s in Android.

Vorig jaar mei boekte Oracle een overwinning in de langslepende zaak rond het gebruik van Java application programming interfaces (api's) in het Android-besturingssysteem. Het hoogste rechtsorgaan in de VS stelde toen Oracle principieel in het gelijk.

Nu hebben de juristen een rekening opgesteld van wat Oracle is misgelopen door het ongeoorloofd gebruik van de patenten door Google, melden diverse Amerikaanse bronnen. Zij kwamen uit op 475 miljoen directe schade en 8,8 miljard aan inkomsten die zij eigenlijk uit de afdracht van Google hadden moeten krijgen. 

Miljardeneis weer op tafel

Oracle had in 2011 al een schikking voorgesteld waarin het bedrijf een 'miljardenclaim' bij Google had neergelegd. Hoe hoog het toen geëiste bedrag was, werd door Google geheim gehouden. Het is overigens niet ongebruikelijk dat voordat een jury bepaalt of het nu geëiste bedrag terecht is, de claim nog wordt verlaagd. De 9,3 miljard is bijna het dubbele van de winst die Googles moederberijf Alphabet vorig jaar boekte.