Moeilijke tijden op komst voor mobiele app-developers?

Java-ontwikkelaars die terugdenken aan de introductie van de smartphone en Android in het bijzonder zullen zich soms waarschijnlijk wel eens afvragen hoe hun leven eruit zou zien als ze direct op deze nieuwe markt waren ingesprongen. Het was in de begindagen immers relatief eenvoudig om met een nuttige en kwalitatief goede app de spotlight te pakken en vervolgens slapend rijk te worden. Tegenwoordig lijkt een carrièreswitch naar mobiele ontwikkelaar echter enigszins risicovol.

Aantal downloads neemt af

En dat komt niet alleen doordat de concurrentie en het aantal apps in de Google Play markt sterk groeit, maar ook doordat smartphone-gebruikers steeds minder apps downloaden. Volgens een onderzoek van Deloitte downloadde de gemiddelde actieve smartphone-gebruiker in 2014 tot dusverre slechts 1,82 apps per maand, een aantal dat over heel 2013 gemiddeld nog op 2,32 apps per maand lag. De afname komt volgens Deloitte vooral doordat veel gebruikers tevreden zijn met de apps die ze hebben en doordat een steeds groter deel van de gebruikers een hogere leeftijd heeft bereikt en daardoor minder trendgevoelig is.

Kansen op de enterprise-markt

Toch liggen er volgens het Developer Economics onderzoeksrapport van VisionMobile voor slimme mobiele ontwikkelaars nog altijd kansen. Veel mobiele ontwikkelaars lijken de Enterprise-markt namelijk te negeren, terwijl de gemiddelde opbrengst per app in dit segment juist hoger ligt. Een klein nadeel voor Java-ontwikkelaars is wel dat op deze markt, net als op de markt voor consumentenapps, geldt dat het meeste geld wordt verdiend met apps voor iOS.

Of dit zo blijft is echter maar de vraag. De groeiende frustraties van developers met iOS zouden er aan bijdragen dat bedrijven steeds minder Apple devices in gebruik nemen. De strenge richtlijnen van Apple zorgen ervoor dat het moeilijk is om zakelijke apps te publiceren in de Apple App Store. Anderzijds zorgt zowel de verbeterde security in Android 4 als de ontwikkelingen in MDM-tools (mobile device management) ervoor dat IT-organisaties steeds meer open staan om zich ook tot Android te richten.

iOS of Android

De mobiele markt groeit nog altijd in een rap tempo en mobiele Java-ontwikkelaars kunnen hoop putten uit het feit dat het Android-platform een steeds groter aandeel van de mobiele markt weet te veroveren.

Apple blijft ondertussen niet stilzitten en liet tijdens het Apple-event van 9 september blijken ook de zakelijke markt te willen bedienen. Naast  de iPhone 6 werd tevens de iPhone 6 Plus geïntroduceerd die met een 5,5-inch scherm het grootste toestel uit de iPhone line-up is. De iPhone 6 Plus zal het op moeten gaan nemen tegen de Samsung Galaxy Note die door Samsung in de markt wordt gezet als “The Ultimate Business Mobile Device”.

Als Apple binnen het zakelijke segment terrein terug wil winnen zal Apple echter haar beleid wat betreft de App Store ook moeten aanpassen.