Gratis Yahoo bij installatie Java runtime

Als je binnenkort ongewenst via Yahoo in plaats van DuckDuckGo of Google zoekt, dan mag je een bedankbriefje sturen naar Oracle. De Java-leverancier heeft namelijk een deal gesloten met de zoekmachine Yahoo.

Oracle heeft met Yahoo een deal beklonken om de website de standaard zoekinterface in Chrome en Internet Explorer te maken bij een installatie van Java, meldt Wall Street Journal. Gebruikers krijgen binnenkort een vinkje voorgeschoteld die je dus niet moet vergeten uit te zetten.

Mozilla doet het al langer met Yahoo

Opvallend genoeg geldt de instelling niet voor Firefox. Dit zou ermee te maken hebben dat Yahoo in een eerder stadium al een deal met Mozilla sloot om in plaats van Google de eigen zoekmachine met de browser te leveren.

Eerder had Oracle een overeenkomst met Ask Toolbar. Hoewel niet duidelijk is wat het zakendoen met Yahoo voor gevolgen heeft voor deze bundeling, lijkt het erop dat Oracle Ask laat vallen omdat deze door verschillende antimalware tools als risicovol wordt gezien.

Ook Flash is al jaren besmet

Oracle krijgt al langere tijd flinke kritiek te verduren door het meeleveren van deze 'handige' extra's. Ook Adobe heeft hier helaas een handje van. Sinds 2012 levert het met de onvermijdbare Flash-speler het pakket McAfee Security mee.