Googles juridische overwinning op Oracle heeft verregaande gevolgen

Google heeft gezegevierd in een rechtszaak aangespannen door Oracle rond het ongeoorloofde gebruik van Java API’s. Het vonnis heeft verstrekkende gevolgen voor elke software-ontwikkelaar in de VS. De oorlog is nog niet helemaal voorbij, maar er is een belangrijke veldslag gewonnen in het proces dat Oracle aanspande tegen Google voor het ongeoorloofde gebruik van Java API’s bij het ontwikkelen van Android. Een Amerikaanse jury oordeelde dat Google in het gelijk was en de API’s mocht gebruiken, zonder daarvoor Oracle te vergoeden.

Copyright-gevecht

Daarmee ontloopt het bedrijf niet alleen een mogelijke monsterboete van 9,3 miljard dollar, de uitspraak zal waarschijnlijk heel wat programmeurs een zucht van opluchting hebben laten slaken. De kern van de huidige rechstzaak draaide om het feit of Googles gebruik van de Java API’s onder de fair use-clausule viel van het Amerikaanse auteursrecht.

Een API vereenvoudigt het samenwerken en uitwisselen van data tussen twee of meerdere programma’s. Zo heb je bijvoorbeeld de recente Awareness API, die informatie-uitwisseling versoepelt tussen besturingssysteem Android en apps die de API gebruiken. Op dit moment passen ontwikkelaars vrij onbelemmerd API’s toe om hun software te laten samenwerken met andere programma’s, zonder daarvoor licentiekosten te moeten betalen.

Vervolgingsrisico

Was de rechtszaak in het voordeel van Oracle uitgevallen, dan kwamen opeens heel wat programmeurs bloot te staan aan mogelijke vervolging voor het schenden van copyright-rechten. Bovendien zou het de ontwikkeling van nieuwe applicaties verstikt hebben.

Ondanks de huidige zege van Google stellen sommige experts dat de schade al geleden is, en dat ontwikkelaars in de toekomst terughoudender zullen zijn om te experimenteren met API’s. Oracle kon in een vorige veldslag voor de rechtbank al bekomen dat het Amerikaanse gerecht definitief oordeelde dat API’s onder copyright vallen.

De rechtstzaak sleept ondertussen al zes jaar aan, waarbij zowel Google als Oracle overwinningen hebben behaald in de juridische strijd. Het proces is nog niet definitief voorbij: Oracle kan opnieuw beroep aanteken tegen de huidige uitspraak. Of het dat ook effectief zal doen, heeft het nog niet laten weten.