Google stapt naar hooggerechtshof om rechtszaak Oracle

Google stapt naar het hooggerechtshof in de Verenigde Staten om een eerdere uitspraak in de rechtszaak aangespannen door Oracle te laten verwerpen.

Dit meldt Reuters.

Het gaat om copyright van Java dat Google met zijn besturingssysteem Android zou schenden. Google stelt nu echter dat het hooggerechtshof in zijn voordeel moet beslissen vanwege de noodzaak tot het beschermen van innovatie binnen de technologische industrie.

Twee jaar geleden oordeelde de rechter nog dat Google geen copyright van Oracle schond. In mei van dit jaar volgde na hoger beroep echter een tegenovergestelde uitspraak. 

Innovatie

Oracle is sinds 2010 eigenaar van Java toen het Sun Microsystems overnam. In datzelfde jaar spande het de zaak aan tegen Google, omdat het volgens Oracle veel van de commando's in Java heeft overgenomen. Oracle eist in totaal zo'n 1 miljard dollar aan schadevergoedingen wegens schending van zijn copyright. Google redeneert echter dat dit soort copyright de techindustrie in de weg staan. Het bedrijf claimt dat het nooit zoveel had kunnen innoveren als het copyright bij het ontstaan van Google al werd uitgeoefend zoals de rechter onlangs toestond in hoger beroep.