Bendoo Box leert jeugd spelenderwijs programmeren

Omdat programmeren en computertechniek in de toekomst steeds belangrijker worden heeft uitgever Reshift Digital een doe-het-zelfdoos voor jongeren op de markt gebracht waarmee ze spelenderwijs aan de slag kunnen met het bouwen van computers, robots, websites, apps en andere digitale experimenten. De Bendoo Box werd tijdens de Europese Codeweek gepresenteerd. Docenten uit het onderwijs, WikiKids en diverse programmeurs werken mee aan de introductie.

De Bendoo Box is een soort Meccano of Knex, maar dan de 2.0 versie. ,,Ieder kind kan tegenwoordig een app downloaden en met een tablet of smartphone overweg, maar niemand weet hoe het precies werkt. Wij willen jongeren leren ontdekken wat daar achter schuilgaat," zegt projectleider Ramon Wieleman van Reshift Digital.
Zijn directeur Paul Molenaar benadrukt het belang van techniek en kennis voor toekomstige generaties, zeker nu robotisering en 3D-printen aan een opmars bezig zijn. ,,Nederland heeft de kans om hier voorloper in te zijn en daarmee onderdeel te zijn van wat wordt gezien als een nieuwe industriële revolutie. Wij willen niets liever dan dat onze jeugd hier klaar voor is. Plezier hebben in techniek maakt dat veel gemakkelijker," zegt Molenaar.
Basis voor de Bendoo Box vormt de Raspberry Pi mini-computer. Deze supercomputer ter grootte van een pinpas werd twee jaar geleden uitgebracht en kan voor allerlei toepassingen gebruikt worden. Van pratende wekkers tot robots, van alarmsystemen tot computernetwerken. In de doos zit de nieuwste B+ versie van de Raspberry Pi en verder leermateriaal, alle benodigde kabels, een draadloos toetsenbord met touchpad, USB-aansluiting en andere benodigdheden. Jongeren krijgen twee jaar lang een eigen gratis .nl-domein en vormen via het digitale platform bendoobox.nl een social media community waarop ze tips en films uitwisselen, vragen stellen en beantwoorden. Zo kunnen ze uitgroeien tot moviestar, codewizzard of Bendoo Guru. 

De Bendoo Box werd vrijdag 10 oktober gepresenteerd tijdens de kick-off van de Europese Codeweek in Science Center Nemo in Amsterdam. Die week is op initiatief van vice-voorzitter Neelie Kroes van de Europese Commissie georganiseerd door ECP en Kennisnet en is bedoeld om kinderen van acht tot zestien jaar aan de slag te laten gaan met programmeren. ,,We leven in een digitale maatschappij, dus moeten vooral de jongere generaties over digitale vaardigheden beschikken en bijvoorbeeld kunnen programmeren. In de nabije toekomst is dit essentieel om een goede baan te krijgen of een bedrijf te beginnen," aldus Neelie Kroes.
Reshift Digital geeft diverse magazines uit op het gebied van ICT en programmeertaal, organiseert evenementen en conferenties op het gebied van onderwijs en ICT en beheert diverse online platforms voor programmeurs. ,,Al die ervaring komt samen in de Bendoo Box. Tot nu toe was leren programmeren voor kinderen niet sexy genoeg. Op deze manier gaan ze spelenderwijs zelf aan de slag," aldus Wieleman.

Meer informatie: www.bendoobox.nl