Van het bestuur – nr.6 2015

Het conferentieseizoen zit er weer op. Op het moment van schrijven heb ik net de marathon JavaOne -> J-Fall -> Devoxx achter de rug: 3 conferenties in 3 weken. Bijna topsport…

Met het NLJUG bestuur hebben we alle drie de conferenties bezocht. Een goed moment om eens stil te staan bij die drie evenementen. Ze zijn moeilijk te vergelijken: JavaOne en Devoxx duren allebei 5 dagen terwijl J-Fall maar 1 dag is. Ik kom op aardig wat conferenties en krijg geregeld de vraag welke ik nou het leukste vind. Die vraag is niet zomaar te beantwoorden; elke conferentie heeft zijn voors en tegens. Op JavaOne is er vooral op sociaal vlak veel te doen: in het Duke’s café kun je elke middag onder het genot van een biertje met zo’n beetje iedereen uit de internationale Java-wereld napraten over de dag, en elke avond is er wel ergens een feest waar je naar toe kunt.

Een deel van het NLJUG bestuur in een Amerikaanse ‘diner’ in San Francisco

Op Devoxx is de kwaliteit van de sessies vaak erg goed en zijn de zalen ook top: enorme schermen, heerlijke stoelen en behoorlijk wat zitplaatsen in elke zaal. En dan natuurlijk het Belgische bier, dat heeft geen verdere uitleg nodig. Een grappig feitje: een van de best beoordeelde sessies op Devoxx dit jaar was de ‘Java pub quiz’, georganiseerd door 5 NLJUG-leden.

De goed bezochte Java pub quiz op Devoxx

Hoe dan ook, J-Fall blijft toch echt de leukste van de drie 😉 Alhoewel ik op die dag meer geleefd word dan dat ik het zelf voor het uitkiezen heb, vind ik J-Fall veruit het gezelligst. Het zal wel aan de bezoekers liggen!

Met de overstap naar CineMec dit jaar hebben we kwalitatief en qua zalen een goede stap gemaakt. Voor zowel de bezoekers als de sprekers zijn de bioscoopzalen echt een enorme verbetering. Je merkt dat de mannen van de techniek bij CineMec gewend zijn om met projectoren en digitale media te werken. In no-time hadden ze het beeld van een laptop en de camera samen op het scherm staan. Een voorbeeld van een gesprek met de techniek: “Linksonder is nu nog wat ruimte over, misschien leuk om daar een logootje in te zetten” – “Oh prima hoor, zet maar even op een stickje dan gooi ik ‘m erin”. Ook kostte het geen enkele moeite om het beeld van de grote zaal via een livestream in een van de andere zalen te tonen voor degenen die er niet meer bij pasten in de grote zaal. En dan hebben we nog niet eens alle zalen gebruikt. Dat biedt nog perspectief voor de toekomst.

Ging J-Fall dit jaar dan helemaal perfect? Nee, er is natuurlijk altijd wel wat te verbeteren. Zo werd het op de bedrijvenmarkt behoorlijk druk en warm, was het bij de ingang van de grote zaal geregeld dringen geblazen, hadden de ruimtes voor de hands-on labs niet de allerbeste akoestiek en kon het programmaboekje wat duidelijker. Met die verbeterpunten gaan we aan de slag om volgend jaar een nóg betere J-Fall neer te zetten. Heb je zelf nog feedback over J-Fall? Laat het ons weten via @nljug op Twitter of mail naar info@nljug.org.

De keynote-zaal op J-Fall vlak voor de opening.

Maar er was natuurlijk meer dit jaar. We hebben 6 Java magazines gemaakt, een Developers Day gedaan waar we zo’n 500 bezoekers mochten verwelkomen, er is weer een Masters of Java geweest en onze business partners hebben weer tal van interessante events georganiseerd. Op JavaOne, J-Fall en Devoxx werd me weer meer dan eens duidelijk: Java is springlevend, en de NLJUG ook!

 

Rest me nog om je een goed uiteinde van 2015 te wensen, en tot volgend jaar.

groeten,