Van het bestuur – nr. 3 2013

Een update vanuit het NLJUG bestuur met dit keer nieuwe bestuursleden die zich aan jullie voorstellen, nieuws over J-Fall, nieuwe university sessies en de return van een klassieker!

Voordat ik begin aan het reguliere deel van deze column, eerst een mededeling met betrekking tot een vervelend nieuwsfeit wat jullie wellicht uit de media hebben vernomen. HUB, de uitgever van onder andere Java Magazine, heeft eind augustus helaas faillissement aan moeten vragen. Omdat de NLJUG geen onderdeel uitmaakt van HUB, hebben alle NLJUG activiteiten gewoon doorgang kunnen vinden. Inmiddels is er een doorstart gemaakt (de nieuwe eigenaar heet Reshift Digital) waardoor vele bladen blijven verschijnen. En zoals jullie nu ook kunnen lezen, als 'levend bewijs': een nieuwe editie van het Java Magazine. Ook J-Fall zal gewoon plaatsvinden (zie hieronder).

J-Fall Update

Ten tijde van het verschijnen van deze editie van Java Magazine is de registratie voor J-Fall in volle gang. De programma commissie heeft haar werk inmiddels gedaan en uit meer dan 100 papers die zijn binnen gekomen voor de Call for Papers is een evenwichtig en gevarieerd programma samengesteld. Wacht niet te lang met registreren, want er is slechts een beperkt aantal plaatsen voor J-Fall beschikbaar. Zodra het aantal beschikbare plaatsen vergeven is, sluit de registratie vanzelf. Registreren is daarna niet meer mogelijk. Ook is het niet mogelijk om je on-site nog te registreren. Om je registratie te bespoedigen zorg je ervoor dat je het NLJUG lidmaatschapsgeld tijdig hebt betaald. Het laatste nieuws omtrent J-Fall verneem je uiteraard via onze website.

Masters of Java keert terug!

Terug van weg geweest is het evenement Masters of Java. Voor dit evenement zijn we op zoek naar teams die met elkaar de strijd aangaan voor de fel begeerde titel van ‘Master of Java 2013’. Hoewel het evenement bedoeld is als ‘funprogging contest’ heeft er in het verleden heel wat verhitte strijd plaatsgevonden. We hopen ook dit jaar weer veel vuurwerk te zien. In de zes rondes die de wedstrijd telt wordt iedere keer een grappige of interessante programmeeropdracht uitgedeeld die vervolgens binnen een half uur opgelost moet worden. Voor iedere seconde die je overhoudt scoor je een punt. Het team wat aan het einde van de dag de meeste punten heeft, mag zich ‘Master of Java 2013’ noemen en strijdt voor mooie prijzen. Dit evenement zal plaatsvinden op zaterdag 23 november en wordt georganiseerd in samenwerking met NLJUG partner Sogeti. Meer nieuws over Masters of Java en de mogelijkheid om je in te schrijven zal binnenkort via de mail worden aangekondigd.

University Sessies Grails

In samenwerking met NLJUG partner JDriven worden er een tweetal University sessies over Grails georganiseerd. De eerste avond zal zijn gericht op Grails beginners. Tijdens deze sessie wordt een webapplicatie gemaakt waarbij alle aspecten van Grails aan de orde komen. Je leert de belangrijkste aspecten van Groovy, gebruikt GORM om makkelijk met de database te communiceren en je leert hoe je custom tags en Groovy Server Pages kunt gebruiken om pagina's te bouwen. Tijdens de tweede avond ligt de focus op geavanceerd gebruik van Grails. Zo zul je Grails gebruiken om RESTful services te bouwen die een combinatie van backend systemen ontsluiten. Ook wordt gekeken naar een bestaande database die we gaan gebruiken met GORM en hoe je webservices kunt aanroepen. Tenslotte ga je aan de slag met asynchrone verwerking van data. Inschrijven voor deze sessies is vanaf medio oktober mogelijk via de NLJUG website. Ook zullen er nog aankondigen volgen via mail.

Nieuwe bestuursleden stellen zich voor…

In de vorige bestuurscolumn schreef ik dat het NLJUG bestuur is uitgebreid met een tweetal nieuwe bestuursleden afkomstig uit de NLJUG community. Om ze wat beter te leren kennen willen ze zich via deze weg graag aan jullie voorstellen. Gelegenheid om ze in-person te ontmoeten is er natuurlijk tijdens J-Fall.


Karen van Asten, Inter Access

Ik ben vanaf juli 2013 lid van het NLJUG bestuur.  Na een aantal jaar in het geneesmiddelenonderzoek gewerkt te hebben heb ik een aantal jaar geleden de overstap naar de techniek gemaakt, en ben ik op dit moment werkzaam als Java developer bij Inter Access. Als relatieve nieuwkomer in het Java wereldje ben ik me bewust van het belang van de NLJUG bij het actief houden van de Java community, en hoop ik hier als bestuurslid een bijdrage in te kunnen leveren. In mijn vrije tijd ga ik graag skiën en ben ik actief bij Lions Club Almere Veritas. Je kunt me bereiken op karen.van.asten@nljug.org


Roy Wasse, Sogeti

Ik heb me aangesloten bij het NLJUG bestuur omdat ik de achterliggende NLJUG community het ideale platform vind om het Java vakmanschap in Nederland te cultiveren en uit te bouwen. Vanuit mijn rol als Java unit manager bij Sogeti en mijn passie voor ICT/Software development draag ik hier graag actief aan bij.

In mijn dagelijkse werk zet ik me in voor kennisdeling & opdrachtverwerving voor een groep Java ontwikkelaars. In mijn vrije tijd ben ik druk met mijn gezin (vriendin en twee dochters van 0 en 2 jaar oud). Ook spendeer ik graag tijd aan ICT hobbyprojecten. Momenteel gaat de meeste tijd op aan mijn Raspberry PI. Verder vind je me regelmatig op de mountainbike en vind ik het leuk om bordspellen te spelen.

Samen met jullie wil ik graag inspirerende activiteiten voor en door (Java) software ontwikkelaars opzetten vanuit de NLJUG. We zijn ondertussen bijvoorbeeld flink op weg om dit najaar de programmeerwedstrijd ‘Masters of Java’ in ere te herstellen! Verder hoor ik graag welke events jullie nog meer leuk vinden, stuur me een mail op roy.wasse@nljug.org, ik ben benieuwd!

Jouw blog op de NLJUG website?

Wil je graag een inhoudelijke bijdrage leveren aan de NLJUG community? Recentelijk zijn we begonnen met het plaatsen van blogs op de NLJUG website. Heb je iets interessants te melden, neem dan contact op met onze community manager Ramon Wieleman