OpenHAB voor je Intranet of Things

In dit artikel gaan we dieper in op de concepten en techniek achter OpenHAB en proberen we om je met een paar voorbeelden te inspireren om je huis (en je leven) verder te verrijken met behulp van dit geweldige open source project, dat al een aantal awards op zijn naam heeft staan.

OpenHAB: de feiten

  • OpenHAB staat voor Open Home Automation Bus en daarin draait het om de integratie van allerlei soorten devices.
  • Het project is in 2010 gestart door de Duitser Kai Kreuzer. Zijn filosofie is: Huisautomatisering is zorgen voor comfort, veiligheid en energiebesparing: maak je huis slim, gebruik makend van de diverse apparaten die je al in huis hebt.
  • De OpenHAB server draait op Mac, Windows en Linux OS en kan qua hardware specificaties al af met een Raspberry Pi.
  • OpenHAB moet je configureren en daarvoor is de OpenHAB Designer beschikbaar (Mac, Windows en Linux desktop). OpenHAB heeft een heel actieve community van developers, supporters en gebruikers.
  • Indien je nog nooit van OpenHAB gehoord hebt, dan adviseer ik je om tevens het artikel 'Het smarthome komt naar je thuis' van Jasper Bakker te lezen (tinyurl.com/openhab-smart).

 

It's all about the Items and Rules

Om OpenHAB effectief te kunnen inzetten voor het automatiseren van je devices is het belangrijk om de concepten van OpenHAB te begrijpen en hoe ze om te zetten zijn in de configuratiebestanden die OpenHAB nodig heeft om je huis slimmer te maken. In de afbeelding worden deze concepten aan elkaar gerelateerd.

De inhoud van de gekleurde blokjes in het plaatje wordt zo dadelijk verder toegelicht, maar in het kort komt het neer op het volgende: Items staan centraal in OpenHAB en kunnen gekoppeld worden aan Devices door middel van Bindings. Met Rules kan vervolgens gereageerd worden op veranderingen die optreden in de Items. Voor de bediening van Items en het weergeven van de toestand van Items kunnen gebruikersinterfaces gedefinieerd worden met Sitemaps. Deze Sitemaps kun je dan bijvoorbeeld gebruiken op een smartphone (Android of Apple), een browser of zelfs een Pebble horloge.

Items zijn de kleinste 'Things' die betekenis voor jou hebben en waarvan je de toestand wilt bijhouden. Hierbij kun je denken aan de temperatuur van een sensor of de kleur van een ledlamp. Binnen OpenHAB zijn er verschillende type Items, waarvan de naam vaak al aangeeft waar ze voor bedoeld zijn: Switch, Contact, Number, String, DateTime, Dimmer en Color. Een item kent 'Status updates' en zelf kun je 'Commands' sturen naar een Item. In de volgende afbeelding zie je dat geïllustreerd voor een Item van het type Dimmer. Deze 'Commands' (ON / OFF / x % / INC(rement) en DEC(rease)) en 'Status updates' (ON / OFF / x %) kunnen verschillen per Item Type.

 

Het hart van OpenHAB bestaat uit een event bus. Hierin komen alle wijzigingen en updates op de State van Items binnen en worden ze opgenomen in het Item Registry, een direct opvraagbare lijst van items en statussen. Afhankelijk van het type Item kun je er bepaalde 'Commands' op uitvoeren en is het logisch om er bepaalde 'Status updates' op terug te krijgen.

Rules daarentegen zijn 'de lijm van OpenHAB' waarmee je alles aan elkaar kunt knopen en een hogere intelligentie-laag over je Items kunt leggen. Rules werken doordat ze kunnen reageren op zogenaamde triggers. Deze triggers zijn:

  • Een Item(-Event)-based trigger: als het Item een 'Command' of 'Status update' ontvangt.
  • Een System-based trigger: bij het opstarten of afsluiten van OpenHAB.
  • Een Time-based triggers: op bepaalde tijdstippen volgens een cron-expressie die ook seconden ondersteunt.

 

Configuratie

Nu duiken we dieper in op de configuratie. OpenHAB kent een 'configurations' folder waarin onder meer Items, Rules en Sitemaps geconfigureerd kunnen worden. 

Items

Items wordt in de configuratie van OpenHAB bekend gemaakt door een textfile eindigend op .items. Een Item-definitie plaats je doorgaans op één regel. In het eerdere figuur zie je dat een tweetal Items gedefinieerd zijn. Allereerst een 'Lamp entree' van het ItemType Switch die via een KNX binding gekoppeld is aan een device. Daarnaast is er de Deurbel van het ItemType 'Contact' welke via een ZWave binding gekoppeld is aan een device.

De syntax van een Item is als volgt:


itemtype itemname ["labeltext"] [<iconname>] [(group1, group2, ...)] [{bindingconfig} 

Een item is minimaal van een bepaald eerder genoemd ItemType en kent een technische naam (“itemname"). Daarnaast wordt het item optioneel nog gerepresenteerd door een bepaalde tekst (“labeltekst”), wordt in een GUI weergegeven met een icoontje (<iconname>), wordt geplaatst in één of meerdere groepen (group1, group2, …) en wordt last but not least (optioneel) gekoppeld aan een binding ({bindingconfig}). 

Rules

Rules wordt in de configuratie van OpenHAB bekend gemaakt door een textfile eindigend op .rules. De Rule "Deurbel? LampEntree aan" in de afbeelding zorgt ervoor dat de lamp aangaat ("sendCommand") op het moment dat iemand op de deurbel drukt (“when Deurbel received update OPEN”).

De syntax van Rules zijn gebaseerd op Xbase. Xbase is een 'statically typed expression language for Java' die geschreven is in Xtext. Wat dat betekent, is dat er een domain specific language speciaal voor OpenHAB rules is en waarbij de OpenHAB Designer (welke gebaseerd is op Eclipse) je voorziet van een parser, linker, typechecker en compiler.

Een rule kan, als deze getriggerd wordt, een aantal acties uitvoeren. Veel voorkomende actions die al standaard beschikbaar zijn in OpenHAB, zijn bijvoorbeeld sendCommand voor het sturen van een 'Command' naar een Item, postUpdate voor het sturen van een 'Status update' naar een Item en sendMail voor het versturen van een email. 

Userinterfaces met Sitemaps

Sitemaps zijn een ander stukje van de OpenHAB configuratie puzzel. Met deze sitemap kan dan on-the-fly een grafische userinterface (GUI) gemaakt worden, welke op meerdere type devices te bekijken is. Een slim ontworpen userinterface (UI) is belangrijk voor het gebruikersgemak en ook een belangrijke factor voor adoptie van de huisautomatisering door medebewoners, met name als je te ook maken hebt met de Wife Acceptance Factor (de welbekende ‘WAF’). Je hebt alle vrijheid om de UI toe te spitsen op de gebruiker en/of de ruimte(s) die aangestuurd moeten worden. Zo houd je de bediening overzichtelijk en efficiënt.

In je sitemap geef je aan welke Items getekend moeten worden en afhankelijk van het type en het soort device (web, mobile) wordt dan een op het ItemType toegepast bedieningselement getoond. Bijvoorbeeld een Switch, die wordt in de UI vertaald naar een aan/uit knop. Een Color wordt daarentegen getoond door een kleurenkiezer (color wheel) en voor een Dimmer wordt een slider getekend.

Van deze syntax zal ik geen voorbeeld laten zien, aangezien deze uitgebreid beschreven is in de documentatie van OpenHAB. Om een indruk te krijgen van de mogelijkheden: op Android ziet een user interface er met HABDroid er bijvoorbeeld uit zoals in de afbeelding.

OpenHAB interface op Android met HABDroid

Als je nog een bijna afgeschreven Android of iOS smartphone in je bezit hebt, kun je deze voorzien van respectievelijk HABDroid of OpenHAB en deze aan de muur ophangen in bijvoorbeeld je woonkamer. Totdat we goed werkende stembediening als alternatief hebben, kan dit een mooie manier zijn om je smarthome te bedienen.

 

Bindings

Bindings zijn dé manier om je Items te koppelen aan de diverse devices, omdat ze via status updates het Item bijwerken, maar ook commands die uitgevoerd worden op het Item kunnen uitvoeren op het gekoppelde device.

Wat OpenHAB zo krachtig maakt, is dat er op dit moment al voorbij de honderd bindings zijn voor veelvoorkomende devices en (online) diensten. Dit zorgt ervoor dat een groot aantal devices snel en eenvoudig uit te lezen en/of te besturen zijn.

Er zijn een aantal type bindings. De meeste zijn bedoeld om de koppeling met een device te leggen, maar een aantal zijn bedoeld om acties uit te kunnen voeren (Action bindings) of om veranderingen in Items op te slaan (Persistence bindings). Bij Action bindings kun je denken aan bijvoorbeeld het versturen van een chatbericht of een notification. Bij persistence moet je denken aan opslag van Item-statussen in MySQL, InfluxDB, rrd4j of direct op de disk met MapDB.

Wil je zelf een binding maken? OpenHAB is er goed op ingericht om uitgebreid te worden via bindings, maar dit is bijna niet nodig. Voor de meest voorkomende bindings en acties zijn namelijk al modules beschikbaar. Een voorbeeld van een binding is bijvoorbeeld MyOpenHAB waarmee je kunt koppelen met de welbekende IF This Then That (IFTTT) site of de Hue binding waarmee je je Philips Hue lampen kunt uitlezen en besturen.

 

Scripts, Persistence en Transforms

Naast Items, Rules, Sitemaps en Bindings zijn er ook nog Scripts, Persistence en Transforms. Willekeurige scripts kun je simpelweg toevoegen in de gelijknamige configuratie folder en deze eenvoudig aanroepen vanuit een Rule. Voorwaarde is dan wel dat deze scripts executeerbaar moeten zijn op het operating system waarop OpenHAB gedraaid wordt.

Per vorm van gegevensopslag (Persistence) die je gebruikt, kan door middel van een settings file ingesteld worden welke changes of updates op Items opgeslagen moeten worden. Ook bestaat de mogelijkheid om met een crontab expressie periodiek de status van Items op te slaan. Wat persistence betreft, heb je behoorlijk wat keus, met bijvoorbeeld db4o, InfluxDB, alles dat werkt met JDBC (o.a. MySQL), MapDB (lokaal op disk), MongoDB, rrd4j (handig voor grafieken) en zelfs een MQTT bus.

Gegevens wil je idealiter opslaan, zodat je er grafieken van kunt genereren, berekeningen op los kunt laten of om de laatste waarde van elk Item weer in te laden na een herstart van OpenHAB. Ook als je nog niet precies weet wat je met de historische gegevens wilt doen, is het meestal een goed idee om deze op te slaan voor het geval je hier later nog wat mee wilt doen.

Transforms zijn niets anders dan simpele mapping-tabellen of xml bestanden met XSLT translaties die een waarde vertalen naar een andere waarde, meestal tekst die bedoeld is om te gebruiken in een gebruikers-interface.

 

Zelf aan de slag

Als je zelf meer bekend wilt raken met OpenHAB, dan is het handig om eerst bekend te raken met de bestaande 'configuration'-folder. Je doet er goed aan om te beginnen met de demo configuration zodat je begint met een werkende situatie. Dat kan gelukkig snel en eenvoudig met behulp van Docker:


docker run -d -p 8080:8080 --name=openhab2 wetware/openhab2

Vervolgens kun je via http://host-ip:8080 direct spelenderwijs kennis maken met OpenHAB.

 

OpenHAB inrichten

Om aansluitend verder aan de slag te gaan met OpenHAB kun je het beste de 'getting started' guideline volgen (http://www.openhab.org/getting-started). De eerdergenoemde OpenHAB Designer (zie afbeelding) is erg handig om alle settings te bewerken. Daarvoor moet je dan wel op het filesysteem bij de configuratie folder kunnen komen, bijvoorbeeld met 'file and print sharing' als je de OpenHAB Designer wilt gebruiken vanaf een andere PC.

OpenHAB Designer

 

OpenHAB versie 2

OpenHAB 2 is de opvolger van de huidige stabiele versie en die is momenteel nog volop in ontwikkeling. In deze nieuwe release ligt de focus op het verbeteren van het gebruiksgemak, zodat de bruikbaarheid toeneemt voor minder technische mensen. Deze versie bevat bijvoorbeeld discovery features waarmee OpenHAB een aantal devices op je intranet zelf kan vinden en kan configureren. Als je wilt mee helpen ontwikkelen aan OpenHAB dan zal je merken dat OpenHAB 1.x en 2.x al sterk verweven zijn. Veel modules uit OpenHAB 1.x zijn compatible met OpenHAB 2.x (OH2) en bij het starten van het project start je standaard de OH2 binary in een backwards compatibility modus.

 

Awesome Intranet of Things

Met het behandelen van alle belangrijke concepten is de basis gelegd voor het kunnen realiseren van vele awesome toepassingen. Maar wat zou je allemaal kunnen automatiseren? Op de OpenHAB community website en vele andere plaatsen op het internet zijn een geweldige bron van inspiratie. Daarnaast kun je voor een uitgebreidere versie van dit artikel terecht op mijn blog: tinyurl.com/openhab-more

Waar wacht je nog op? Een awesome Intranet of Things kan werkelijkheid worden. OpenHAB biedt een solide, betrouwbare en krachtige basis waarmee je veel devices zonder moeite kunt aansluiten en je huis nog slimmer kunt maken. Het kost misschien wat tijd om OpenHAB precies te laten doen wat jij wilt en bekend te raken met de configuratie, maar je zult zien dat de tijdsinvestering zich terugverdient als je de kracht van OpenHAB ontdekt en je ideeën werkelijkheid worden.

 

Referenties