Libraries uitgelicht – juli 2013

Logback is een logging-framework, dat naar eigen zeggen de opvolger van log4j is. Het is een implementatie van de handige slf4j API, die veelal in combinatie met log4j gebruikt wordt in projecten.

Logback
Logback is een logging-framework, dat naar eigen zeggen de opvolger van log4j is. Het is een implementatie van de handige slf4j API, die veelal in combinatie met log4j gebruikt wordt in projecten. Log4j en logback zijn conceptueel ongeveer gelijk, maar logback heeft een aantal handige features zoals het automatisch herladen van configuratiebestanden en een uitgebreide set van filter-mogelijkheden. Mocht je op zoek zijn naar een krachtig, snel, stabiel en eenvoudig logging-framework, dan is logback zeker het overwegen waard. Je kunt meer informatie over logback vinden op logback.qos.ch/.

Jackson
Wanneer je een lichtgewicht gegevensformaat nodig hebt voor bijvoorbeeld de communicatie tussen je HTML/JavaScript front-end en je Java back-end, is JSON vaak een goede keuze.

Jackson is een snelle JSON-processor, die functionaliteit biedt voor het streaming lezen en schrijven van JSON. Een erg handige feature is de Object/JSON mapper, die bijvoorbeeld een Map of Javabean van en naar JSON kan omzetten.
Combineer Jackson met JavaScript-functies toJSON() en evalJSON() van de jQuery-JSON plugin, en je hebt een complete oplossing om in zowel je front- als backend code op een heel eenvoudige manier met JSON om te gaan.

Jackson wordt onder andere gebruikt door REST frameworks Jersey en RESTeasy.

Meer informatie kun je vinden op jackson.codehaus.org/.

Retrofit
Voor het aanroepen van een REST API kun je eenvoudig gebruik maken van Retrofit voor het afhandelen van de low level code, zoals HTTP-requests en JSON mapping.

Retrofit ontsluit een REST API middels annotaties op een interface, waardoor je met deze interface de REST API als POJOs kunt gebruiken in je code. Retrofit handelt de vertaling en de aanroep af; deze kan zowel synchroon als asynchroon worden uitgevoerd. In het asynchrone geval vindt de afhandeling via een callback-mechanisme plaats.

Retrofit zorgt ook voor de vertaling van het resultaat van de aanroep. Standaard gebeurt dit middels Gson, maar je kunt ook andere convertors gebruiken of je eigen convertor toevoegen.

Voor meer informatie, zie github.com/square/retrofit.