Devoxx4Kids Amsterdam

Met open mond staren bijna 200 kinderen naar een drone die salto’s maakt en een robot die de Gangnam Style zingt en danst. Deze kinderen, nog maar 10 tot 14 jaar, zitten klaar in de grote hoorcollegezaal van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dit markeerde op 20 september het begin van de grootste Devoxx4Kids sessie in Nederland tot nu toe.

Na de demonstratie van vliegende en lopende robots was er een keynote met Edwin Damen (voorzitter stichting Devoxx4KidsNL) en een digitaal welkomstwoord door Neelie Kroes (voormalig Europees Commissaris). Hierna splitsten de kinderen zich op in drie groepen en werden parallelsessies gegeven door verschillende vrijwilligers van o.a. JPoint, ING, deTesters B.V. en de Universiteit van Amsterdam.

 

Devoxx4Kids

Devoxx (in Antwerpen) is op dit moment één van de grootste en succesvolste Java conferenties in de wereld. Stephan Janssen is de man achter dit evenement en is tevens vader van twee kinderen. Na afloop van de Devoxx editie van 2011 vroeg zijn zoon waarom er niet zo'n evenement was om te leren over programmeren en te spelen met robots voor kinderen zoals hij. Dit is het begin geweest van Devoxx4Kids, een evenement dat nu wereldwijd door lokale groepen vrijwilligers wordt georganiseerd in meer dan 40 landen.

 

Lego Mindstorms

De eerste parallelsessie werd gegeven met Lego Mindstorms. Deze (dure) variant van het technisch Lego heeft niet alleen simpele motoren, maar ook sensoren en een centrale computer. Met de bijgeleverde software van Lego kunnen verschillende robots gebouwd worden. Binnen een uur werd door de kinderen een lijn-volgende robot gebouwd met behulp van een lichtsensor.

 

Minecraft

Het meest populaire spel op dit moment onder jonge kinderen is Minecraft. Het hele spel bestaat uit blokken waarmee kinderen (en volwassenen) hele werelden kunnen bouwen. Wat de kinderen tijdens Devoxx4Kids hebben geleerd, is dat het spel is gemaakt in Java. Door de duidelijke opzet van de code is het heel makkelijk om zelf wijzigingen (mods) te maken. In plaats van het bouwen met blokken in het spel, hebben de kinderen tijdens deze sessie gebouwd aan het spel zelf. Wil je een grotere explosie? Pas dan gewoon de EXPLOSION_SIZE variabele aan! Succes gegarandeerd.

 

Scratch

Het blijft lastig om code te schrijven in een IDE met alleen maar tekst. Gelukkig is hiervoor de programmeertaal Scratch ontwikkeld. In deze derde parallelsessie hebben de kinderen kennis gemaakt met Scratch. In de visuele ontwikkelomgeving, waarbij loops en if-blokken grafisch worden weergegeven, is het voor kinderen nog eenvoudiger om de eerste programmeer concepten te leren. Met behulp van wat slepen en klikken kunnen ze zelf spellen maken, waarbij hun eigen fantasie de limiterende factor is.

 

De ouders

Bij de meeste Devoxx4Kids evenementen worden de ouders weggestuurd. Met name de technische ouders nemen te snel de knoppen van de kinderen over en eindigen uiteindelijk spelend met Lego op de vloer. Deze editie hebben we besloten de ouders op een andere manier weg te houden. Er waren rondleidingen en interessante hoorcolleges voor de ouders. De eerste sessie werd gegeven door een team van hoofdsponsor ING. Hierin vertelde twee werknemers over het Agile werken binnen ING. Tijdens de tweede sessie vertelde een vogelonderzoeker over zijn werk met kleine GPS trackers (op vogels) en de interessante data die hieruit volgt. Van vogels die jaarlijks migreren naar exact dezelfde boom in West-Afrika tot een dramatisch verhaal van een vogelfamilie, die elkaar kwijt raakt in een zandstorm in de Sahara.

 

Andere Devoxx4Kids initiatieven

Naast het evenement in Amsterdam heeft JPoint dit jaar ook een kleiner evenement georganiseerd in Westdorp op 5 mei. Maar er zijn er meerdere Devoxx4Kids initiatieven. Het afgelopen jaar organiseerde bijvoorbeeld Stichting Duchess Nederland ook drie evenementen: 6 september op het kantoor van iProfs in Haarlem (30 kinderen), 18 oktober bij First8 in Nijmegen (40 kinderen) en op 25 oktober in de Caballero Fabriek in Den Haag, gehost door Worth Internet Systems (60 kinderen).

Zij kregen deze feedback: “Wat een fantastisch initiatief, ik heb 3 meisjes en ze zijn stuk voor stuk geïnteresseerd geraakt in programmeren. Dit is echt de manier om meer vrouwen in de ICT te krijgen”

Met in totaal 130 tevreden en geïnspireerde jongens en meisjes kijken ook zij terug op drie zeer geslaagde Devoxx4Kids events.

 

Stichting Devoxx4KidsNL

De stichting 'Devoxx4KidsNL' behartigt de belangen vanuit de internationale Devoxx4Kids community en is in het leven geroepen om ondersteuning te bieden en de formule te bewaken bij de verschillende Devoxx4Kids initiatieven, die worden georganiseerd in Nederland.

Ondersteuning kan zijn vanuit financiële, communicatieve en/of organisatorische aard of via levering van bijvoorbeeld (educatieve) materialen. Wil een bedrijf of organisatie graag een Devoxx4Kids event organiseren of sponsoren, dan kunnen zij hiervoor een aanvraag doen bij de stichting, door een mail te sturen naar info@devoxx4kids.nl