Tekort app-ontwikkelaars remt omzet bedrijven

85 procent van de bedrijven heeft een achterstand als het gaat om de ontwikkeling van mobiele applicaties. Slechts 6 procent van de grote bedrijven heeft voldoende ontwikkelaars. Door de relatief lange ontwikkel- en implementatietijd leidt de achterstand in toenemende mate tot omzetderving voor bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van OutSystems onder 228 cio’s en ict-managers naar hun strategie en uitdagingen rondom mobiele applicaties.

De onderzoekers: 'Eén van de oorzaken voor de achterstand, is dat de bedrijven te weinig ontwikkelcapaciteit hebben. 63 procent van de respondenten geeft aan dat tussen de 11 en 25 procent van alle voltijdsbanen (fte’s) van het ontwikkelteam onvervuld is.'

Meer dan een kwart (29 procent) heeft 26 tot 50 procent openstaande vacatures voor ontwikkelaars. Slechts 6 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze over genoeg resources voor mobiele-applicatieontwikkeling beschikken. De onderzoekers: 'Het is duidelijk dat de uitdagingen voor bedrijven alleen maar groter worden, wanneer het aantal projecten voor de ontwikkeling van mobiele applicaties blijft groeien. Zij zullen derhalve manieren moeten vinden om snel en efficiënt enterprise mobiele- en webapplicaties op te leveren.'

Volgens de onderzoekers heeft de helft van de bedrijven tien tot twintig applicaties op het verlanglijstje staan. De belangrijkste reden dat bedrijven mobiele app-initiatieven starten, zijn vooral het genereren van nieuwe omzetstromen (64 procent) of het verbeteren van de mobiele gebruikservaring van bestaande applicaties (58 procent). Door de achterstand die it-afdelingen van enterprise-organisaties hebben in de ontwikkeling van mobiele applicaties kunnen ze echter niet optimaal in deze behoeftes van de business voorzien.

Uitdagingen

De twee grootste uitdagingen rondom de ontwikkeling van mobiele applicaties zijn budget (53 procent) en tijd (50 procent). Andere zaken waar bedrijven tegenaan lopen zijn te weinig beschikbare kennis om mobiele applicaties te ontwikkelen (36 procent), onrealistische verwachtingen bij de business en gebruikers (58 procent), niet genoeg ontwikkelaars met de juiste vaardigheden (19 procent) en een ontwikkelomgeving die niet geschikt is voor de ontwikkeling van mobiele applicaties (17 procent). Slecht 4 procent van de ondervraagden geeft aan geen enkele uitdaging te hebben bij het ontwikkelen van mobiele applicaties.
Volgens de onderzoekers groeit de vraag naar mibiele apps hard. In de laatste twaalf maanden heeft 95 procent van de bedrijven één of meerdere mobiele applicaties ontwikkeld. 44 procent van de bedrijven ontwikkelde tussen de zes en tien mobiele applicaties. De drie meest genoemde redenen voor het ontwikkelen van nieuwe mobiele applicaties zijn het genereren van nieuwe omzetstromen (64 procent), het verbeteren van de mobiele gebruikservaring van bestaande applicaties (58 procent) en het verbeteren van de dienstverlening naar klanten (52 procent).

Java

Als een bedrijf openstaande vacatures heeft voor mobieleapplicatieontwikkelaars, gaat het vooral om Java (31 procent), JavaScript (19 procent) en .NET (17 procent).
Als het gaat om de technologie van mobiele applicaties, laten de resultaten een diffuus beeld zien. 33 procent geeft aan dat hun voorkeur uit gaat naar hybride, 29 procent gaat voor native en 22 procent kiest voor html5/responsive design. 16 procent stelt dat dit per project verschilt.
Onafhankelijk onderzoeksbureau Opinion Matters ondervroeg tussen augustus en september 228 cio’s en it-managers in de Verenigde Staten (117 respondenten) en Engeland (111 respondenten).