De wereldbevolking groeit snel en een steeds groter deel van die bevolking heeft toegang tot het Internet. En dat beperkt zich zeker niet tot de rijkere landen. Integendeel, de grootste groeicijfers wereldwijd zijn te vinden in landen als China, India, Indonesië en vele anderen. In Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika wordt een grote inhaalslag gemaakt met relatief goedkope tablets en smartphones. En dat zie je terug in de cijfers: de verkoop van desktop- en laptop computers zakt in, terwijl de wereldwijde vraag naar tablets en smartphones explosief groeit.
Eind 20e eeuw was "smartphone” nog niet eens een bestaand woord en mocht je blij zijn als je een mobiele telefoon had met synchronisatie van je e-mail, agenda en contactpersonen. En als je de gelukkige bezitter was van een BlackBerry dan had je het helemaal voor elkaar – of toch niet? Nu zijn smartphones met veel meer features main-stream geworden en dienen we ons klaar te maken voor de volgende golf – the Internet of Things.
Is dat nou echt nodig, zo’n iKettle – een waterkoker die je via Wifi vanaf je smartphone bedient? Of een wasmachine die je vanuit je luie stoel bediend, zoals de Crystal Blue van Samsung? Een koelkast die weet dat de halfvolle melk op is en daarom zelf maar even een bestelling plaatst bij de plaatselijke supermarkt of de groot-grutter? Het antwoord vandaag van veel mensen zal zijn – nee, dat heb ik niet nodig, ik kan wel zonder. En laat dat nou hetzelfde antwoord zijn van 15 tot 20 jaar geleden over mobiele telefoons – dat heb IK toch niet nodig?
Ondertussen bezitten mijn 78 jarige ouders 3 mobiele telefoons en kunnen ze beiden geen dag zonder hun eigen iPad (een zwarte en een witte). Dus houd je maar vast voor de volgende golf, want terwijl er vandaag 10 miljard devices gekoppeld zijn aan het Internet geven de voorspellingen aan dat het in 2020 zal gaan om 22 tot 75 miljard Internet devices. En dat is helemaal niet onrealistisch als je bedenkt dat we het ondermeer hebben over verkeerslichten, beveilingscamera’s, kaartlezers, e-book devices, auto's en nog heel veel meer verschillende apparaten.
Het is niet voor niks dat ik er trots op ben om in de programmacommissie te zitten van the Internet of Things – Developers Day in het Media Plaza van de Jaarbeurs te Utrecht op woensdag 28 mei. En het is niet voor niets dat ING de hoofdsponsor is met daarnaast Cisco, NS, oracle, CGI en Ordina. Sprekers van over de hele wereld, waaronder Sander van Vugt die in de Global Linux community natuurlijk zijn sporen al heeft verdiend, bieden een heel breed en diep programma. En beslist niet alleen voor “developers”, maar feitelijk voor iedereen met interesse in de toekomst – the Internet of Things.
Dus: voor een blik op onze toekomst – want die is dichter bij dan je denkt – nodig ik iedereen graag uit voor “The Internet of Things” Developer Day op 28 mei in de Jaarbeurs. Tot de 28e!
Klik hier voor meer informatie en registratie voor IoT Developers Day 2014