Work & play met Samsung Knox

In februari vorig jaar deed Samsung een grote aankondiging op het MWC: de komst van Samsung Knox. Op 14 maart dit jaar is Knox eindelijk in Nederland uitgerold. Maar wat is Samsung Knox nu precies en wat kun je ermee?

Markten aanboren

Samsung ligt goed in de markt. In de commerciële markt dan, want de zakelijke wereld wil weinig met Samsung te maken hebben. De telecomgigant is daar niet al tevreden over en probeert daarom dit marktsegment aan te boren. Knox is voor Samsung een grote stap in het behalen van dat doel.

Samsungs aandacht voor de zakelijke markt komt niet uit de lucht vallen. Het bedrijf aast al langer op deze markt. Bij de persconferentie voor de S2 werd de helft van de spreektijd bijvoorbeeld besteed aan de voordelen van de Samsung S2 voor zakelijke gebruikers. Bij de lancering van de Samsung Galaxy S5 werd er zelfs een volledige conferentie aan gewijd.

Overigens heeft Samsung zich een behoorlijk bombastisch doel gesteld: het bedrijf wil over zes jaar een omzetverdubbeling hebben gerealiseerd. Momenteel behaalt Samsung een omzet van zo'n 200 miljard euro per jaar. Geen schamel bedrag, maar wie in zes jaar tijd 200 miljard euro extra omzet wil generen, moet haast wel een nieuwe markt aanboren.

Fort Knox

De naamgeving van Knox is niet al te opzienbarend als je begrijpt waartoe Knox dient: beveiliging. Net zoals de Amerikanen hun kostbare goud in een enorm fort hebben verstopt, wil Samsung belangrijke gegevens van de telefoongebruiker afschermen voor nieuwsgierige aagjes. Voor zakenmannen en –vrouwen is dat heel interessant. Je moet er immers niet aan denken dat je bedrijfsgegevens onbeveiligd op je telefoon hebt staan en dat een of andere whizzkid ermee aan de haal gaat.

Samsung Knox werkt met beveiligde omgevingen die het bedrijf 'containers' noemt. Zijn die eenmaal versleuteld, dan komt er niemand bij die daar geen toestemming voor heeft. Daardoor kan de gebruiker dankzij Knox twee verschillende indelingen op zijn telefoon maken: een voor zakelijk gebruik en een, zonder Knox, voor privéaangelegenheden.

Wanneer er daadwerkelijk gegevens worden opgevraagd uit Knox, dan gebeurt dat via een beveiligde VPN-verbinding. Knox kan voor elke app een unieke verbinding maken. Doordat de informatie van alle apps via eigen kanalen plaatsvindt, is het risico op gegevensverlies en pottenkijkers nihil.

Alle apps die met Knox werken, zijn door Samsung aan de tand gevoeld. Het nadeel is dat het aanbod van apps dus nooit zo groot zal zijn als dat van Android, maar daarentegen weet je van een Knox-app wel zeker dat niemand mee kan kijken.

BYOD

Knox is niet gratis. Je betaalt per maand ruim twee euro om de dienst te mogen gebruiken. Dat Knox onder andere is ontworpen om Samsungs beoogde omzet te behalen, mag duidelijk zijn, maar het systeem speelt ook in op de BYOD-trend. Tegenwoordig hebben veel werknemers veel betere apparatuur dan hun werkgever ze kan verschaffen. De werknemer werkt liever op zijn eigen, snelle apparatuur dan op de roestbak van de baas. Voor de IT'er is dat weer een hoofdbreker, want hoe beveilig je in hemelsnaam al die verschillende toestellen? Met Samsung Knox kan de medewerker veilig op zijn eigen telefoon werken, hoeft de werkgever zich geen zorgen te maken over beveiliging en heeft de IT'er tijd voor andere zaken.

Toekomst

Of Knox aan zal slaan, laat voorlopig nog naar zich raden. De software is bijzonder flexibel, maar of de zakenwereld wel op Knox zit te wachten, blijft een bron van onzekerheid. Dat Samsung de zoveelste stap heeft gezet om voet aan de grond in de zakelijke wereld te krijgen, geeft enkel blijk van vasthoudendheid. Knox blijft hoe dan ook een betaalbaar beveiligingssysteem dat er op papier zeker goed uitziet.