Oracle past het licentiemodel voor Java aan.

Oracle gooit de oude abonnementsconstructie overhoop. Waar  er eerder gebruikerslicenties voor clientdevices golden en processorlicenties voor servers. Is er nu betaling vereist voor licenties per gebruiker gebaseerd op het aantal werknemers van organisaties.

Daarbij hanteert Oracle een opvallend brede definitie van werknemers. Behalve medewerkers die fulltime in dienst zijn, worden ook parttimers meegeteld mét daarnaast mogelijk ook nog onderaannemers, outsourcers, consultants en agents. Zij kunnen ook als werknemers gelden voor Java-licenties en betalingen daarvoor. Deze uiteenlopende externe rollen, vaak vervuld door andere bedrijven, worden door Oracle genoemd in zijn nieuwe prijslijst voor Java.

Afhankelijk van het totale aantal werknemers – dus intern én extern – dat een organisatie heeft, kan dit nieuwe licentiemodel dus flink in de papieren gaan lopen. Deze nieuwe Java SE Universal Subscription is officieel vorige week al ingegaan, meldt IT Asset Management Review (ITAM). Experts waarschuwen voor het gevaar van flinke kostenstijgingen.

Dit zou dan vooral gelden voor organisaties die relatief beperkt gebruik maken van Java. Maar die dan wel grote aantallen medewerkers kunnen hebben en daarmee uitkomen op flink forsere betalingen aan Oracle. Softwarelicentie-adviseurs melden aan technieuwssite The Register dat de kosten wel kunnen vertienvoudigen. Gemiddeld zou er sprake zijn van een verdubbeling tot verviervoudiging van de kosten.

Oracle presenteert het nieuwe licentiemodel als een eenvoudig en goedkoop maandelijks abonnement, dat gebruikslicenties en ondersteuning biedt voor Java SE op desktops, servers en in clouds. De Universal Subscription vervangt de oudere Desktop Subscription, maar die blijft vooralsnog van toepassing voor bestaande klanten.

Java-gebruikende organisaties die nog op oudere Subscription-producten zitten, “blijven alle oorspronkelijke voordelen behouden en mogen die ook onder bestaande voorwaarden verlengen”. Bronnen van The Register voorspellen echter dat de leverancier druk zal uitoefenen om het nieuwe licentiemodel te omarmen.