ICT-sector groeit harder dan Nederlandse economie

De economische crisis blijkt een hardnekkig probleem. Nu de Nederlandse economie zich eindelijk weer een piepklein beetje herstelt, zou je denken dat veel markten in Nederland langzaam weer overeind krabbelen. Bij de ICT-sector is er echter geen sprake van ‘langzaam’: die markt groeit zelfs sneller dan de Nederlandse economie.

Booming business

De ICT-markt groeit dit jaar naar verwachting met 2,4%, terwijl de Nederlandse economie zelf maar 0,75% groeit. Dat de ICT-sector het zo goed doet, is deels te danken aan de explosieve groei van clouddiensten. Dat laat zich wellicht terugvoeren op het zogeheten 'internet of things', waarin allerlei apparaten en applicaties continu met elkaar in verbinding staan. Wil dat internet der dingen goed van de grond komen, dan moeten de clouddiensten die al die verbindingen tot stand brengen van hoge kwaliteit zijn.

Andere subsectoren van de ICT die het ook goed doen: netwerkapparatuur en hardware. Die laatste zat de laatste jaren in een slop, doordat de verkoop van 'ouderwetse' systemen als desktops almaar daalde. Nu leeft het hardwaresegment echter weer op. De aanleiding daarvan laat zich eenvoudig aanwijzen. Iedereen loopt tegenwoordig met bijvoorbeeld een iPhone 5S rond en over het algemeen doen mensen niet bijzonder lang met hun smartphone. De populariteit van netwerkapparatuur onderstreept de behoefte aan meer dataverkeer, zowel thuis als onderweg.

Naast de hardware doet ook de software het goed. De grootste groei was waarneembaar in de software voor management, productiviteit en besturingssystemen. Met name software voor cloudapplicaties raakt de laatste tijd almaar meer in zwang. Een kwart van het geld dat in dit marktsegment omgaat, gaat naar software die niet op eigen servers draait. 

In 2014 zullen de ICT-bestedingen naar verwachting 34,4 miljard euro bedragen. De telecomsector vormt daarbij het grootste aandeel – meer dan een derde – maar de groei van die markt stagneert. De voornaamste inkomstenbronnen van telecomsector zijn sms'jes, belminuten en in zekere zin ook dataverkeer. De vraag naar die eerste twee is sterk aan het dalen. Daarnaast worden er ook steeds meer sim only abonnementen met databundels verkocht, in plaats van een toestel met een abonnement.

Innovatie

De ICT-sector richt zich ontzettend op innovatie. Het marktaandeel van de nieuwste technologieën, met name apps en clouddiensten, groeit als kool en net iets meer dan de helft van de ICT-vacatures betreft een betrekking voor ontwikkelaars. De vraag is nu groter dan het aanbod afgestudeerden uit het onderwijs. Zodra dat manco is verholpen, kan de markt nóg sterker groeien. Hoewel de markt dus al ongelooflijk snel en sterk groeit, hebben we de sterkste aanwas waarschijnlijk nog niet eens gezien.

Minister Kamp van Economische Zaken is ook positief over de toekomst van de ICT-sector: "Onze uitgangspositie is goed. Nederland behoort tot de absolute wereldtop van digitale economieën. Zo hebben we een voortreffelijke internetinfrastructuur, zijn aantrekkelijk voor datacenters en cloudproviders en hebben een bloeiende gaming-industrie." Hij meldde ook dat de Nederlandse economie hard werkt om haar digitale koploperspositie te behouden.

Knallen

Nederland staat klaar voor de toekomst. Er wordt veel geïnvesteerd in veelbelovende marktsegmenten en de Nederlandse technologische infrastructuur is het neusje van de zalm. De industrie werkt hard om de discrepantie tussen vraag en aanbod van ICT-personeel op te lossen, zodat ook die lacune in haar voorbereiding wordt gevuld. Terwijl de Nederlandse economie langzaam in beter vaarwater terechtkomt, bevindt de ICT-sector zich al lang en breed op zee.