Oracle JavaScript Extension Toolki

In maart 2016 heeft Oracle versie 2 van Oracle JavaScript Extension Toolkit (JET) gepubliseerd. Oracle JET is een bibliotheek voor gebruikersinterfaces. Deze geavanceerde JavaScript bibliotheek bestaat uit een verzameling van bestaande Open Source Javascript bibliotheken, die het mogelijk maken om efficiënt zeer rijke toepassingen te bouwen.

Oracle JET is opgebouwd rond diverse populaire industrie standaarden, zoals jQuery, jQuery UI, Knockout, Require.js en Cordova. Oracle JET voegt een aantal functies toe die ontwikkelaars in staat stellen om beter en sneller geavanceerde gebruikersinterfaces te maken. Oracle JET richt zich op Enterprise ontwikkelaars die mobiele toepassingen maken waaraan hoge eisen worden gesteld.

Met de ontwikkeling van Oracle JET is rekening gehouden met ondersteuning voor toegankelijkheid en internationalisatie. Daarnaast is Oracle JET ook modulair zodat kleine mobiele gebruikersinterfaces efficiënt bibliotheken laden. Met andere woorden, JavaScript code wordt alleen geladen als ze daadwerkelijk nodig is. Een Must Have voor mobiele toepassingen.

Waarom Oracle JET?

Oracle is begonnen aan deze ontwikkeling om alle toepassingen van een uniform gebruikersinterface te voorzien. Niet alleen bestaande on premise softwarepakketten, maar ook de software die in de cloud draait. Om een zo groot mogelijk bereik te hebben van cloudtoepassingen moeten gebruikersinterfaces uniform en efficiënt zijn. Binnen Oracle is er meer dan 3 jaar aan Oracle JET gewerkt en zijn er veel gebruikersinterfaces gebouwd. De Cloud gebruikersinterfaces voor IaaS en PaaS zijn volledig op Oracle JET gebaseerd. De SaaS laag inmiddels voor 60 procent. Kortom, er is veel ervaring met de Oracle JET gebruikersbibliotheek, met gevolg dat de open source release meteen gebruikt wordt voor bedrijfskritische toepasssingen.

Standaard componenten.

Voor een overzicht van alle componenten is er een website (http://oraclejet.org). In dit ‘kookboek’ staat de code van een rijke verzameling van grafische componenten. Elke component kan op veel manieren worden aangepast. Ook is het mogelijk om een preview te maken van de rendering in een web browser, tablet of telefoon. In het ‘kookboek’ tref je niet alleen mooie grafieken aan, maar ook tabellen die in allerlei vormen kunnen worden weergegeven of kunnen worden gebruikt voor data invoer. Orderen, filteren, cachen en pagineren, het zit er allemaal in. Voor het maken van een complete applicatie heb je natuurlijk ook Forms en Layouts nodig. Wil je precies weten welke componenten er allemaal nog meer zijn, dan kun je via http://oraclejet.org direct naar het uitgebreide ‘kookboek’ navigeren.

Standaarden

Standaarden en open interfaces hebben de voorkeur bij het bouwen van web- en mobiele applicaties. Oracle JET is volledig gebaseerd op HTML5, CSS en SASS. Voor ontwikkelaars betekent dit dat productiviteit wordt verbeterd. De toepassingen zijn meteen geschikt voor internationalisatie en ondersteunen 28 talen. Ook voldoet Oracle JET aan internationale eisen rond toegankelijkheid en is compliant met WCAG 2.0. Alle componenten hebben methodes voor het automatiseren van testen. Verder is scherm aanraakfunctionaliteit ingebouwd voor de componenten die acties ondersteunen.

Geadvanceerde functies

In Oracle JET heeft layout functies die zorgen voor optimale weergave op zowel kleine schermen van smartphones, als mede op schermen van tablets, laptops en desktop computers. Deze functie wordt flex layouts genoemd. Een voorbeeld is het navigatie menu. Op een smartphone is het navigatie menu standaard een vierkant met 3 strepen (wasbord). Is het scherm iets groter, dan verandert het navigatie menu in tabstructuur. Het dynamisch veranderen van de layout zit in veel grafische componenten in gebouwd. Zie onderstaande demo. Het linker scherm is van een smartphone en het rechter van een tablet of groter scherm. Direct valt op dat er andere plaatjes worden gebruikt en er meer tekst onder de functienaam wordt weergegeven. Daarnaast komen er additionele kolommen bij. Het is dus niet zo dat de bouwer van de toepassingen meerdere layouts heeft uitgewerkt. Nee, dit is één layout die dynamisch bepaalt wat de optimale weergave is.

Architectuur

Over de architectuur kunnen we kort zijn. Oracle JET volgt het Model View ViewModel[RL1] , wat een variatie is op het al oude Model View Controller model. In onderstaand figuur wordt Oracle JET terminologie afgebeeld in onderlinge samenhang.

Tot slot:

Als je met Oracle JET toepassingen maakt, zul je ervaren dat deze aantrekkelijk zijn en snel reageren. Helaas konden we in dit artikel maar een paar van de prachtige functies van Oracle JET beschrijven. Wil je alle details weten, ga dan naar: http://oraclejet.org.