Turning a ’82 Westy in a Tesla – ISense

Door middel van sensoren data verzamelen, of dit nu gaat om je werk of een uit de hand gelopen hobby. Rob Brinkman laat zien hoe eenvoudig (en goedkoop) het is om sensoren in een oude auto te stoppen en dezelfde data te generen en te gebruiken als in een Tesla.

Vanzelfsprekend is het totaal onmogelijk om de elegantie en technologie van een Tesla in een bijna 25 jaar oud Volkswagen busje te vangen. Het zou wel gaaf zijn om Rob’s ‘Westy’ uit 1982 van sensoren te voorzien die de oliedruk, olietemperatuur, waterpeil en andere KPI’s meten. Dit kan makkelijker dan jij nu denkt; via WiFi en met behulp van wat ESP8266 chips in combinatie met een RaspBerry Pi centrale. Tijdens deze  sessie laat Rob je kennismaken met de EXP8266 WiFi Chips. Deze kosten slechts € 3,- maar door het vervangen van de firmware is het mogelijk om deze te programmeren als een Arduino. Het is vrij gemakkelijk om ze met WiFi te verbinden, de sensoren uit te lezen door ze te verbinden met GPIO poorten en de data te versturen naar de centrale Unit door gebruik te maken van MQTT.

MQTT biedt een extreem eenvoudig doorgeefluik voor berichten, het is perfect geschikt voor de communicatie tussen deze sensoren en de centrale unit. De centrale unit maakt gebruik van Java-Software die real-time inzichten gaat geven over Rob’s prachtige ‘Westy’. Alles bijhouden in het busje, maar ook op afstand in een real-time web interface.

Niet de Teslalooks, maar o zo cool!

Klik hier om je in te schrijven.

Leave a Reply