Mr. Haki’s Gradle Sushi-sessie™ – JDriven

Build automation is erg belangrijk voor een project. Het bouwen van onze software projecten moet eenduidige en geautomatiseerd gebeuren. De build tool die we hiervoor moeten gebruiken moet eenvoudig, maar ook flexibel zijn.

Niet elke omgeving is hetzelfde dus een build tool mag geen restricties opleggen aan ons build process. Het is mooi als een raamwerk wordt geboden, waar we ons aan kunnen houden, maar we moeten ook buiten het raamwerk kunnen stappen als het nodig is.

Gradle voldoet aan deze eigenschappen. In Gradle definiëren we ons build proces met een Groovy DSL (Domain Specific Language). Gradle biedt een hoop conventies voor algemene zaken zoals het compileren van source code, bouwen van JARs en uitvoeren van testen.

Hiervoor hoeven we geen tot weinig code in ons build proces te schrijven. Maar we kunnen ook heel makkelijk zaken in het build proces meenemen die niet zo alledaags zijn. Bijvoorbeeld ZIP bestanden maken met delen van source code en documentatie maken of deployment naar meerdere servers van onze applicatie.

Tijdens deze sessie zullen we kijken hoe we Gradle kunnen gebruiken voor een Java project. Eerst doen we een korte introductie van Gradle en de Groovy DSL die wordt gebruikt. Daarna gaan we zelf aan de gang in een korte workshop waarbij we een Java project met meerdere modules gaan bouwen met Gradle.

Leave a Reply