Van het bestuur – nr. 3 2015

Java is jarig! Op de dag dat ik deze column schrijf is Java op de kop af 20 jaar jong en heeft de taal een rijke historie achter de rug. Het begon allemaal in de vroege jaren 90. Sun Microsystems is wereldmarktleider op het gebied van computers voor zakelijk gebruik. Nadenkend over hoe Sun’s expertise op andere gebieden ingezet kan worden, wordt een geheim project gestart (later ‘the Green Project’ genoemd) met als doel het verkennen van de mogelijkheden voor consumentenelektronica.

Het projectteam introduceert in 1992 de Star7, een PDA met een touchscreen en een digitale assistent: Duke, die later de mascotte van Java zal worden. Onderdeel van het besturingssysteem van de Star7 is Oak, een nieuwe programmeertaal geschreven door James Gosling, specifiek voor de Star7. Doel van Oak is om een praktische taal te zijn waarmee je werk gedaan krijgt. Oak zal later omgedoopt worden naar Java.

In de daarop volgende jaren werkt het team aan een aantal verschillende projecten, waaronder een handheld entertainment device en set-top boxes voor interactieve televisie. Dat blijkt geen succes; de kabelmaatschappijen zijn niet geïnteresseerd. Het team, waar Eric Schmidt (die later CEO bij Google wordt) inmiddels ook deel van uitmaakt, beraadt zich over de toekomst van de technologie die ze ontwikkeld hebben. Uiteindelijk komen ze eruit: “als de kabelmaatschappijen niet willen, richten we ons op het internet”. In 1994 ziet WebRunner, een voorloper van de HotJava browser, het licht: de eerste browser die ook bewegende beelden kan tonen. WebRunner is gebouwd met Oak.

Het is inmiddels 1995, het jaar waarin startups Amazon en eBay het internet opgaan. Na een succesvolle demo van WebRunner op een TED-conferentie (inderdaad, die van de TED talks) besluit Sun om Oak publiek te maken, in de overtuiging dat dat de beste manier is om snel brede adoptie van de taal te bereiken. Het succes overstijgt alle verwachtingen. Oak wordt hernoemd naar Java omdat ‘Oak’ al door een ander bedrijf als handelsmerk geregistreerd is en Netscape, de leidende browser op dat moment, kondigt aan dat de volgende versie van de browser Java zal ondersteunen.

In 1996 komt Java 1.0 beschikbaar en wordt de eerste JavaOne-conferentie georganiseerd. Er komen 6000 developers op af. Een complete nieuwe industrie groeit rondom een taal die pas een jaar eerder gelanceerd is.

In 1997 is Java inmiddels, na C++, de tweede programmeertaal in de wereld, met zo’n 400.000 actieve developers. In de jaren daarna komt JDK 1.2 uit, die de naam ‘Java 2’ krijgt en codenaam ‘Playground’. Java krijgt 3 smaken: J2SE, J2EE en J2ME en begint populair te worden voor server-side toepassingen. Op JavaOne komen inmiddels 20.000 developers.

In 2000 komt Java 1.3 (‘Kestrel’) uit, zijn er al ruim 1.5 miljoen developers lid van de Java Developer Connection en zijn er wereldwijd meer dan 400 Java User Groups. Het JCP (Java Community Process) voor het voorstellen en beoordelen van wijzigingen in Java komt op stoom: ruim de helft van de JSR’s (Java Specification Requests – wijzigingsvoorstellen) komen inmiddels van buiten Sun. JUnit wordt ontwikkeld en legt de basis voor het succes van Test Driven Development.

In 2002 komt Java 1.4 (‘Merlin’) uit. Java draait inmiddels een half miljard desktops, op flink wat mobiele telefoons en op de Mars Rover die erop uitgestuurd wordt om de historie van water op Mars te onderzoeken.

Het jaar daarop draait Java op 1.5 miljard apparaten, zijn er wereldwijd 4 miljoen Java developers en zijn er meer dan 7 miljoen websites met Java-enabled content. En, niet onbelangrijk, de NLJUG ziet dat jaar haar levenslicht! In 2004 komt Java 1.5 (‘Tiger’) beschikbaar met zaken als generics, autoboxing en annotations.

In 2006 wordt Java 6 (‘Mustang’) opgeleverd en maakt Sun de broncode van Java open source onder de GNU General Public License. 2 jaar later introduceert Google Android op basis van Java.

2009 is het jaar waarin Oracle de overname van Sun aankondigt, die het jaar daarna wordt afgerond. Het is even wat stiller rond Java, tot in 2011 Java 7 (‘Dolphin’) beschikbaar komt. Java is inmiddels ook een belangrijke speler op het Big Data-vlak door projecten als Hadoop.

In 2013 wordt de NLJUG door Oracle onderscheiden met een Duke’s choice award en in 2014 krijgt Java de grootste update ooit: het langverwachte Java 8 komt uit (overigens zonder codenaam), dat met uitbreidingen als lambda’s en streams een meer functionele programmeerstijl mogelijk maakt. Java 9 staat inmiddels gepland voor September 2016.

Dit jaar viert Java dus alweer haar 20e verjaardag. En zelfs na 20 jaar is Java nog steeds ‘alive & kicking’. Afhankelijk van welk overzicht je bekijkt is Java de op één na populairste of zelfs de meest populaire programmeertaal van het moment. De wereldwijd vertegenwoordigde Java User Groups, conferenties, vakbladen en blogs spelen daar natuurlijk een belangrijke rol in. En als NLJUG leveren we daar uiteraard graag een bijdrage aan. Op naar de volgende 20 jaar!

 

Referenties

http://oracle.com.edgesuite.net/timeline/java/
http://www.forbes.com/sites/oracle/2015/05/20/javas-20-years-of-innovation/
http://www.infoworld.com/article/2923773/java/java-at-20-how-java-changed-programming-forever.html